Melbārde: Iegūtā «Grammy» balva ir apliecinājums Latvijas mūziķu izcilībai (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ikgadējā «Grammy» mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā kategorijā «labākais kora sniegums» laurus plūcis kompānijas ECM izdotais albums ar igauņu komponista Arvo Perta opusu «Adam's Lament», kura ierakstā piedalījies arī Latvijas Radio koris un «Sinfonietta Rīga». Latvijas Radio kora direktors Egils Štāls atzina, ka koris priecājas par visām balvām un katriem skatītāju aplausiem, tomēr «Grammy» balvas iegūšana ir īpaši liels gods. Štāls atzina, ka koris bijis gandarīts jau par nominēšanu prestižajai balvai.

Štāls stāstīja, ka korim, pirmkārt, jāpateicas diriģentam Tenu Kaljustem, kurš uzaicināja Latvijas kolektīvus piedalīties šajā projektā, un komponistam Arvo Pertam par skaisto mūziku. Paldies jāsaka arī kompānijas ECM vadītājam Manfredam Eiheram, kurš ir Perta cienītājs un daudzu viņa ierakstu producents, pauda Štāls.

Viņš stāstīja, ka, gaidot «Grammy» balvu ieguvēju rezultātus, igauņu diriģents Kaljuste bijis pesimistisks. Diriģents teicis, ka arī šogad balvu droši vien neizdosies iegūt. Latvijas Radio kora mūziķi gan bijuši optimistiskāki.

Štāls stāstīja, ka koris ar tā māksliniecisko vadītāju patlaban uzturas Zalcburgā, kur piedalās starptautiskajā festivālā «Mozartwoche». 1.februārī koris sniegs koncertu kopā ar kamerorķestri «Camerata Salzburg», obojistu Fransuā Lelo un diriģentu Kaljusti, atskaņojot Perta «Adam's Lament».

Štāls stāstīja, ka koris turpina strādāt pie jauniem ierakstiem, tāpēc nevar zināt - varbūt koris nākotnē vēlreiz būs «Grammy» laureātu vidū.

Kultūras ministre Dace Melbārde, sveicot Latvijas Radio kori un orķestri «Sinfonietta Rīga» ar iegūto «Grammy» balvu, norādīja, ka tas ir kārtējais apliecinājums Latvijas mūziķu izcilībai. Viņa pauda, ka šādos brīžos mēs kļūstam par pasaules kultūras lielvalsti. Melbārde atzīmēja, ka balva ir skaists vainagojums Latvijas Radio kora līdzšinējai ilgstošajai, veiksmīgajai sadarbībai ar diriģentu Tenu Kaljusti, un novēlēja, lai tā kļūst par pakāpienu ceļā uz jaunām virsotnēm.

Tāpat sveicēju pulkam pievienojusies Saeimas priekšsēdētaja Solvita Āboltiņa (V), kura arī sveic Latvijas Radio kori un orķestri «Sinfonietta Rīga» ar izciliem panākumiem, iegūstot prestižo «Grammy» mūzikas balvu, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā. Āboltiņa pateicas Latvijas Radio korim un orķestrim «Sinfonietta Rīga» par Latvijas vārda nešanu pasaulē.

Kompaktdiska ieraksts veikts 2011.gada novembrī Nigulistes baznīcā Tallinā. Igauņu diriģenta Tenu Kaljustes vadībā to ieskaņojis Latvijas Radio koris, «Sinfonietta Rīga», «Vox Clamantis», Igaunijas Filharmonijas kamerkoris un Tallinas kamerorķestris.

Jau ziņots, ka svētdien Losandželosā notika 56.ikgadējā «Grammy» balvu ceremonija, kurā triumfēja elektroniskās mūzikas duets «Daft Punk», kā arī repa duets «Macklemore» un Raiens Luiss.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu