LNB nav nepieciešama ugunsnedrošo koka kāpņu pilnīga nomaiņa (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) nodošanai ekspluatācijā nav nepieciešama ugunsdrošības prasībām neatbilstošo koka kāpņu pilnīga nomaiņa, pietiekot ar to atbilstošu apstrādi, aģentūrai LETA apliecināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Lagzdiņš.

Kā ziņots, VUGD speciāli veidotā komisija LNB ēkas pārbaudē konstatējusi astoņas neatbilstības ugunsdrošības prasībām, tostarp ēkā izveidotās koka kāpnes neatbilst ugunsdrošības noteikumiem, jo tām nav atbilstošas ugunsreakcijas klases.

Kā skaidroja Lagzdiņš, koka materiāliem ēkās ir jāatbilst vismaz A2 ugunsdrošības kategorijai, taču ar materiālu neapstrādātās kāpnes šobrīd atbilst tikai B kategorijai, tāpēc starp pieļaujamo un esošo ir trīs klašu starpība.

Pilnīga koka kāpņu nomaiņa, pēc Legzdiņa teiktā, gan nav nepieciešama, taču tās speciāli jāapstrādā.

Ēkas būvnieki solījuši divu mēnešu laikā kāpnes apstrādāt un iesniegt VUGD dokumentus, kas apstiprinātu nepieciešamo drošības pasākumu veikšanu. Visas ugunsdrošības signalizācijas un dzēšanas sistēmas patlaban strādā, un atsevišķi konstatētās nepilnības tiešā veidā neietekmē sistēmas funkcionēšanu.

Kā ziņots, VUGD pārstāvis Kristaps Eklons iepriekš informēja, ka glābšanas dienests nevar izdot pozitīvu atzinumu par ēkas nodošanu ekspluatācijā, jo divas no piecām evakuācijas izejām neatbilst ugunsdrošības prasībām, tāpat evakuācijas izejas kāpnēm izvēlēts neatbilstošs apdares materiāls, koka pakāpieniem ir neatbilstoša ugunsreakcijas klase. Kopumā ugunsdzēsēji identificējuši astoņus punktus, kuros ēkas ugunsdrošība ir jāuzlabo.

Vairāki pārkāpumi novērsti jau trīs dienu laikā, kurā notika pārbaudes, jo šie uzlabojumi neprasīja lielus resursus. Eklons uzsvēra, ka kopumā ēka ir ugunsdroša, jo pilnīgi visas ugunsdrošības signalizācijas un dzēšanas sistēmas jau strādā - lai gan tajās konstatētas atsevišķas nepilnības, taču tās tieši neietekmē sistēmas funkcionēšanu. «Ņemot vērā ēkas īpašo statusu, esam gana principiāli savās prasībās un cenšamies panākt maksimālo rezultātu drošības jautājumos, tāpēc pagaidām ēka ir publiski nepieejama,» norādīja Eklons.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu