Sīrijas valdība Ženēvas sarunās ASV apsūdz «teroristu apbruņošanā» (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Šveices pilsētā Ženēvā notiekošo Sīrijas miera sarunu ietvaros otrdien pēcpusdienā valdības un opozīcijas delegācijas netiksies, pavēstīja ANO. Rīta sesijas gaitā Damaskas delegācija apsūdzēja Vašingtonu, ka tā «apbruņo teroristus».

ANO sākotnēji paziņoja, ka rīta sesija sāksies ap plkst.11. Vēlāk ANO izplatīja lakonisku paziņojumu, apliecinot, ka «šo pēcpusdien nekādas tikšanās nav plānotas».

Kā pastāstīja opozīcijas delegācijas locekle Rima Fleihana, ANO vidutājs Lahdars Brahimi esot atlicis tikšanos, «jo režīms neizrāda sadarbību nevienā jautājumā - nedz humānajos jautājumos, nedz attiecībā uz pārejas valdības izveidošanu».

«Šodien pēcpusdienā un vakarā sesiju nebūs. Nākamā sesija būs rīt plkst.10,» viņa piebilda.

Otrdien rīta sesijā valdība ierosināja sarunu dalībniekiem pieņemt paziņojumu, kurā tiktu nosodīta Vašingtona.

«ASV ir pieņēmušas lēmumu atsākt Sīrijā teroristu grupējumu apbruņošanu,» teikts paziņojuma projektā. «Šis lēmums var tikt saprasts tikai kā tiešs mēģinājums traucēt centieniem rast Sīrijā politisku atrisinājumu dialoga ceļā. Tie, kas piedalās sanāksmē, nosoda šo amerikāņu soli.»

Ziņu aģentūra «Reuters» otrdien, atsaucoties uz ASV un Eiropas amatpersonām, vēstīja, ka ASV Kongress pieņēmis slepenu lēmumu par bruņojuma piegādēm Sīrijas «mērenajiem» nemierniekiem.

Relatīvi mērenie nemiernieki no ASV saņem dažāda veida šaujamieročus, kā arī jaudīgāku bruņojumu, piemēram, prettanku raķetes, norādījušas amatpersonas. Bruņojums tiek piegādāts Sīrijas dienviddaļas nemierniekiem caur Jordāniju.

Lēmumus par bruņojuma piegāžu finansēšanu 2014.fiskālajā gadā ASV Kongress pieņēmis slēgtās sēdēs, «Reuters» apliecinājušas divas amatpersonas.

ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Brahimi vēl pirmdien pauda cerību, ka Sīrijas valdības un opozīcijas delegācijas jau otrdien varētu sākt spriest par 2012.gada Ženēvas komunikē un Sīrijas pārejas valdības izveidošanu.

«Rīt mēs sāksim spriest par Ženēvas komunikē, un tad mēs lemsim, kā ķerties pie šī dokumenta elementu apspriešanas, viens no tiem - pārejas valdības struktūras izveidošana. Taču mēs pavisam noteikti nesāksim ar to, jo tas ir ļoti sarežģīts jautājums,» pirmdien preses konferencē sacīja Brahimi.

Ženēvas komunikē tika pieņemts 2012.gada 30.jūnijā sanāksmē, kurā piedalījās ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis un citas stratēģiski svarīgās valstis. Komunikē pausts aicinājums izveidot Sīrijas pārejas valdību, kurā būtu pārstāvēta kā pašreizējā valdība, tā opozīcija.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu