«Costa» balvu par savu pirmo grāmatu iegūst Neitans Failers (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu literatūras balvu «Costa» par gada grāmatu ieguvis rakstnieka Neitana Failera darbs «The Shock of the Fall» par zaudējumu, vainas apziņu un garīgu saslimšanu.

Tas ir viņa pirmais romāns. «Shock of the Fall» vēsta par 19 gadus veco Metjū Holmsu, kuru vajā atmiņas par brāļa nāvi.

«Costa» balvas žūrijas priekšsēdētāja Roza Tremeina atzīmēja, ka grāmata esot «pārsteidzoši droša», ņemot vērā, ka tas ir autora pirmais solis literatūrā. «Tā stāsta ne tikai par šizofrēniju, bet arī par bēdām,» viņa uzsvēra.

Failers, kurš strādājis psihoneiroloģiskajā slimnīcā, izskatījās pārsteigts, svinīgajā ceremonijā Londonā saņemot prēmiju 30 000 sterliņu mārciņu (36 410 eiro) apmērā.

Failers sacīja, ka neesot sagatavojis pateicības runu, jo pirms došanās uz ceremoniju uzmetis aci bukmeikeru prognozēm. Viņš pateicās žūrijai un sievai Emīlijai.

Jaunais rakstnieks pārspēja bestselleru autori Keitu Atkinsoni, kuras romāns «Life After Life» bija bukmeikeru favorīts. Uz balvu pretendēja arī Lūsijas Hjūzas-Halē darbs «The Pike», dzejnieka Maikla Simona sestais krājums «Drysalter», kā arī Krisa Ridela grāmata bērniem «Goth Girl and the Ghost of a Mouse».

Tremeina atzina, ka žūrijas lēmums «nebija gluži vienprātīgs». «Tā atradās sarakstā starp citām ļoti labām grāmatām,» viņa norādīja. «Romāns ir ļoti aizkustinošs, taču ne sentimentāls. Mēs ceram sagaidīt vēl kādu šī autora darbu.»

Izdevniecība «HarperCollins» par grāmatas izdošanu samaksājusi «ievērojamu» summu, kas rakstāma ar sešiem cipariem.

1971.gadā iedibinātās «Costa Book Awards» balvas, kas līdz 2006.gadam saucās «Whitbread Book Awards», tiek piešķirtas Lielbritānijas un Īrijas rakstniekiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu