Sieviete, kurai veica pilnu sejas transplantāciju, sniedz pirmo interviju (37)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Čarla Naša (60) zaudēja seju un sakropļoja rokas pēc šimpanzes uzbrukuma. 

Šimpanze piederēja viņas draudzenei. 2009.gadā Stamfordā, Konektikutas štatā notika šausminošs notikums. Šimpanze Travis uzbruka Čarlai, savainojot viņas acis, degunu, lūpas un rokas. Pārbijusies draudzene zvanīja policijai, policijas ieraksts liecina, ka sieviete bija pārbijusies, jo domāja, ka Čarla ir mirusi.

2011. gadā Čarlai veica pilnu sejas transplantāciju, Operācija noritēja trīs etapos. Vēlāk viņai ielika stikla acis, tagad arī atrisināta problēma ar zobiem. Čarlai veiktās roku rekonstrukcijas operācijas bija nesekmīgas.

Čarla saka, ka tagad viņa jau var sakost vistas gaļu, sociālajā dzīvē gūstot lielāku pieredzi, viņa cer, ka kādreiz varēs no aprūpes nama pārcelties uz patstāvīgu dzīvi. Čarlai šķiet, ka cilvēkiem ir grūti pieņemt viņas ārējo izskatu, un pat aprūpes darbinieki viņas klātbūtnē nejūtās labi.

Lielākā problēma Čarlas dzīvē ir neatkarības zaudēšana. Viņa saka, ka dzīvo pusdzīvi, jo ir atkarīga no citiem un domas par nākotni viņu biedē. Dažreiz viņai gribas raudāt.

Par šimpanzi Čarla saka, ka draudzenes mājā, redzot būrī lielo dzīvnieku, viņa vienmēr domājusi par briesmām, kas varētu draudēt, ja dzīvnieks izbēgtu.

Tiesas darbi beigušies neveiksmīgi, jo laikā, kad notika negadījums, likums atļāva mājās turēt šimpanzes. Tagad Čarla ir iesaistījusies kampaņā, kas cīnās par eksotisko dzīvnieku turēšanas mājās aizliegumu.

Mediķi, dzirdot Čarlas Našas pirmo publisko runu, ir pārsteigti, cik lielisks ir operāciju rezultāts.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu