Balvu par mūža ieguldījumu medicīnā saņems ārsts Georgs Andrejevs (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Piektdien, 31.janvārī, balvu par mūža ieguldījumu medicīnā saņems ārsts un diplomāts Georgs Andrejevs, kurš medicīnai veltījis vairāk nekā 60 dzīves gadus, informēja Sabīne Zālīte, «Gada balvas medicīnā» komunikācijas koordinatore. Savukārt balvu nominācijā «Gada cilvēks medicīnā» saņems viens no trīs žūrijas izvirzītajiem pretendentiem: onkoloģijas ķirurgs, stacionāra Latvijas Onkoloģijas centrs galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš, Paula Stradiņa Klīniskās slimnīcas Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītājs Pēteris Ošs vai anesteziologs - reanimatologs Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā Pēteris Tomiņš.

Nominācija «Par mūža ieguldījumu medicīnā 2013»

Izcilā ārsta Georga Andrejeva vadībā Latvijā anestezioloģija kļuva par atsevišķu medicīnas nozari, bet vēlāk par prestižu un pasaules līmeņa disciplīnu. Ar lepnumu gandrīz visi aktīvie anesteziologi šodien dēvē sevi par Georga Andrejeva skolniekiem, savukārt anestezioloģijas māsas turpina attīstīt savu specialitāti, par kuras pamatlicēju ir uzskatāms G. Andrejevs.

Kā medicīnas zinātnes doktors un anesteziologs Georgs Andrejevs ir godam nesis Latvijas vārdu pasaulē, būdams Anesteziologu karaliskās koledžas (Apvienotā karaliste) ievēlēts biedrs, Eiropas Anesteziologu Akadēmijas biedrs un Vācu Anesteziologu sabiedrības biedrs.

Georgs Andrejevs ir balsojis par Latvijas neatkarību Augstākajā padomē, kā ārlietu ministrs no Latvijas puses piedalījies Krievijas karaspēka izvešanā, kā Eiropas parlamenta deputāts izstrādājis un virzījis visai Eiropai būtiskus veselības dokumentus un direktīvas.

Nominācija «Gada cilvēks medicīnā»:

Viesturs Krūmiņš, onkoloģijas ķirurgs, stacionāra Latvijas Onkoloģijas centrs galvenais ārsts

Ķirurgs - onkologs Viesturs Krūmiņš dzīvo vienkāršu ārsta mūžu - vairākas plašas operācijas veic četras reizes nedēļā, vada Latvijas Onkoloģijas centru Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, konsultē slimniekus, operē tos, rūpīgi seko pēcoperācijas periodam intensīvās terapijas nodaļā, seko līdzi staru un ķīmijterapijai, apmāca jaunos ārstus un rezidentus, vada un attīsta onkologu darbu Latvijā.

Pēteris Ošs, Paula Stradiņa Klīniskās slimnīcas Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītājs

Pēteris Ošs ir Latvijas reanimatoloģijas leģenda un gandrīz visu pašreiz strādājošo anesteziologu skolotājs. Sekojot savam dzīves moto, Pēteris Ošs pagājušā gada 2. augustā paveica gandrīz neiespējamo - Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ugunsgrēka un tam sekojošās sprādzienbīstamās situācijas laikā, viņš rūpējās par sarežģīto intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas pacientu evakuāciju. Šodien dakteris atzīst, ka par paveikto ir gandarījums un saka paldies visiem, kas palīdzēja paveikt šķietami neiespējamo!

Pēteris Tomiņš, anesteziologs - reanimatologs Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā

Anesteziologs - reanimatologs Pēteris Tomiņš ir radījis un vada Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku. Pagājušajā gadā Pētera Tomiņa vadītā profesionāļu komanda nodrošinājusi palīdzību vairāk kā 65 tūkstošiem pacientu, jo mediķi šajā klīnikā cīņai par pacientu veselību un dzīvību ir gatavi ik dienu un ik stundu!

Lai noteiktu pretendentus nominācijā «Gada cilvēks medicīnā 2013» un «Par mūža ieguldījumu medicīnā», apvienotā ekspertu žūrijā darbojās Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Māsu asociācijas un Rīgas Stradiņa universitātes pārstāvji.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu