Ēdu visu, bet dalīti. Dalītais uzturs (24)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sidious Sid, CC BY-NC-ND 2.0

Informācijas par veselīgu uzturu, dzīvesveidu šobrīd masu medijos ir ļoti daudz.

Diētas, kas sola ātrus rezultātus gan žurnālos, gan interneta portālos. Taču visiem skaidri saprotams, ka nekas nenotiek ātri un vienkārši - vajadzīgs liels gribasspēks un aktīva līdzdarbošanās.

Kurš gan nesapņo par atlētisku augumu, izcilām darbspējām, veselību un lielisku pašsajūtu? Lai sasniegtu rezultātus, jāpievēršas gan vingrošanai, veselīgam uzturam, gan darbam un atpūtai. Ar fizisko vingrojumu palīdzību var ietekmēt organismā notiekošos procesus, palielināt muskuļu masu un sadedzināt zemādas tauku kārtas. Lai veiksmīgi sasniegtu rezultātu, tik pat svarīga ir uztura izvēle. Pareizs un veselīgs uzturs nodrošina organismu ar nepieciešamo enerģiju, attīsta un uzlabo muskuļu masu, veicina darbspējas.

Ar ko sākt? Izvērtē savus ēšanas paradumus.

Dalītā uztura pamatprincipi

  • Atsevišķi uzņemt olbaltumvielas un ogļhidrātus. Abas pārtikas grupas var papildināt ar tā sauktajiem neitrālajiem pārtikas produktiem, piemēram, dārzeņiem un salātiem, augļiem, taukiem un piena produktiem.
  • Olbaltumvielu maltīti pusdienās baudīt kopā ar lielu daudzumu neitrālo produktu- dārzeņiem un salātiem. Ēdienreizē izmantot tikai viena veida olbaltumvielas- gaļu vai zivis.
  • Ogļhidrātu maltīti ēd vakarā ar lielu daudzumu dārzeņu, salātu vai augļu. Izmantot tikai viena veida olbaltumvielas- makaronus vai kartupeļus.
  • Piens, paniņas, biezpiens, raudzēti piena produkti, trekni sieri- tiek uzskatīti par neitrāliem produktiem un uzturā izmantojami jebkurā formā.
  • Alkoholu drīkst lietot reti un mazās devās. Nesaldināts vīns labi iederēsies pie olbaltumvielu maltītes.
  • Kafija nav ieteicama, bet, ja nevar atteikties, dzert to ar pienu.
  • Tējas vai kafijas saldināšanai izmantot medu.

Dalītā uztura shēma

Uzturā var jaukt produktus no A un B vai B un C iedaļām. Nekad nejaukt kopā ar A un C .

A Pārtikas produkti,kas satur galvenokārt ogļhidrātus

  • Pilngraudi
  • Rupja maluma milti
  • Pilngraudu maize
  • Pilngraudu makaroni
  • Savvaļas(tumšie) rīsi
  • Kartupeļi
  • Bišu medus
  • Žāvētas dateles
  • Žāvētas vīģes
  • Žāvēti āboli
  • Žāvētas plūmes
  • Rozīnes
  • Banāni

Nav ieteicams lietot

  • Baltmaize
  • Makaroni no augstākā
  • labuma miltiem
  • Baltie rīsi
  • Cukurs
  • Saldumi
  • Marmelāde, želejas
  • Ievārījumi
  • Baltie milti

B Neitrālie pārtikas produkti

1.Tauki:

  • augu eļļas un tauki,
  • dzīvnieku tauki,
  • speķis, sviests, krējums,
  • biezpiens, raudzēti piena
  • produkti, treknie sieri, olas
  • dzeltenums, olīvas.

2. Dārzeņi:

  • lapu salāti,
  • burkāni, bietes, sīpoli,
  • ziedkāposti, sparģeļi,
  • pupas, zaļie zirnīši, rutki,
  • redīsi, tomāti, spināti,
  • selerijas, kolrābji,
  • kāposti- svaigi un skābēti,
  • ķirbji, gurķi, paprika, sēnes.

3. Citi produkti:

  • rieksti, izņemot zemesriekstus,
  • brūklenes.

4. Garšvielas:

  • jūras sāls,
  • ķiploks, paprika, muskats,
  • karijs, baziliks, dažādas
  • savvaļas augi.

Nav ieteicams lietot:

  • Majonēze
  • Ātri pagatavojamas zupas
  • Sinepes
  • Mērces
  • Kafija
  • Kakao
  • Ingvers
  • Pipari
  • Etiķa esence
  • Sausie pākšaugi

C Pārtikas produkti, kas satur galvenokārt olbaltumvielas

  • Gaļa,
  • zivis,
  • liesie sieri,
  • olas,
  • sojas produkti

Skābos augļus var kombinēt tikai ar olbaltumvielas saturošiem produktiem.

  • Ogas
  • Kauliņaugļi
  • Vīnogas
  • Citrusaugi
  • Kivi
  • Ananāss
  • Melone

Nav ieteicams lietot:

  • Jēls olas baltums
  • Treknas desas
  • Rabarberi
  • Zemesrieksti
  • Melnā tēja
Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu