Spīdzinātais Ukrainas opozicionārs Rīgā uzturējies stundu (89)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Spīdzinātais Ukrainas opozīcijas aktīvistu mobilo patruļu jeb tā dēvētā Automaidana dalībnieks Dmitro Bulatovs Rīgas lidostā tranzīta zonā uzturējies stundu.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums, Bulatovs izvēlējies aviokompānijas «airBaltic» pakalpojumu, jo tā «piedāvājusi labāko savienojumu no Kijevas uz Viļņu».

Eihenbaums apliecināja, ka Bulatovam bija nepieciešamā vīza un ukraiņu opozicionārs no tranzīta zonas neiznāca.

ĀM bija nodrošinājusi, lai pāriešana uz lidmašīnām noritētu pēc iespējas ērtāk, kā arī bija nodrošināta iespēja saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību, ja šāda vajadzība būtu radusies.

Jau vēstīts, ka Bulatovs, kura liecības par spīdzināšanu šokējušas starptautisko sabiedrību, svētdien vēlu vakarā ieradās Viļņā.

Dažas stundas pirms tam Kijevas tiesa viņam bija atļāvusi pamest valsti, lai ārzemēs saņemtu medicīnisko palīdzību.

Bulatovs vispirms ar lidmašīnu tika nogādāts Rīgā, pēc tam pārvests uz Viļņu. No Viļņas lidostas Bulatovs «ātrās palīdzības» automašīnā uzreiz tika aizvests uz slimnīcu.

Balstoties uz Bulatova lidojuma laiku, Ukrainas opozīcijas aktīvists no Kijevas izlidojis ar Latvijas lidsabiedrības «airBaltic» regulāro reisu Kijeva-Rīga.

Lietuva jau pagājušajā mēnesī solīja nodrošināt bezmaksas medicīnisko palīdzību vardarbīgajos protestos Kijevā cietušajiem ukraiņiem. Bulatovs ir jau trešais aktīvists, kurš izmanto šo piedāvājumu.

«Mēs esam gatavi palīdzēt visiem savainotajiem ukraiņiem, un mēs šajā gadījumā viņus nešķirojams opozicionāros un citos,» svētdien sacīja Lietuvas veselības ministrs Vītenis Andrjukaitis.

Bulatovs Kijevu pameta pēc dramatiska opozīcijas līderu un milicijas konflikta pie slimnīcas, kurā opozīcijas aktīvists ārstējās. Kijevas tiesa pēdējā brīdī deva atļauju Bulatovam pamest valsti, un viņš ar neatliekamās palīdzības automašīnu nogādāts līdz lidmašīnai Kijevas lidostā.

LETA jau ziņoja, ka piektdien tika atrasts pirms astoņām dienām pazudušais Automaidana dalībnieks Bulatovs, kurš ticis spīdzināts un smagi piekauts.

Piektdien televīzijā pārraidītajos kadros 35 gadus vecais smagi cietušais aktīvists stāsta, ka 22.janvārī Kijevā ticis sagūstīts.

Uzbrucēji viņu situši, spīdzinājuši, nogriezuši viņam daļu auss un rokās dzinuši naglas.

Vēlāk Bulatovs ticis pamests mežā ārpus Kijevas. Ceturtdien viņam izdevies nokļūt kādā ciematā, no kurienes viņš sazinājies ar draugiem.

«Viņi mani sita krustā, pienagloja, nogrieza man ausi, grieza sejā,» televīzijas «Piektajam kanālam» stāstīja aktīvists, kura apģērbu vēl klāja asinis. «Paldies Dievam, esmu dzīvs.»

Bulatova gadījums izraisījis plašu rezonansi un sašutumu starptautiskajā sabiedrībā. Vairākas valstis piedāvāja aktīvistam iespēju ārstēties ārzemēs.

Kopš atrašanās Bulatovs atradās kādā Kijevas privātklīnikā, kuru aplenca opozīcijas aktīvisti un milicija. Protestētāji neielaida klīnikā miličus, kuriem bija rīkojums nogādāt Bulatovu tiesā.

Svētdien pie slimnīcas sapulcējās liels skaits protestētāju un milicijas vienības, opozīcijai paziņojot, ka viņi plāno «atbrīvot» Bulatovu no slimnīcas.

Neviena no pusēm nepiekāpās līdz brīdim, kad Kijevas tiesa svētdien deva atļauju Bulatovam pamest valsti, par ko paziņoja prokuratūra.

Pagaidām nav zināms, vai prokuratūra ir atcēlusi Bulatovam izvirzītās apsūdzības par «masu nekārtību organizēšanu», par ko viņam var piespriest līdz desmit gadu cietumsodu.

Komentāri (89)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu