Ar kādām problēmām ziemā visbiežāk sastopas autovadītāji? (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: dangoodwin, CC BY-SA 2.0

Noskaidrotas galvenās problēmas, ar kurām visbiežāk ziemā sastopas autovadītāji. Kā liecina «Swedbank P&C Insurance» veiktā autovadītāju aptauja, galvenās problēmas, ar ko visbiežāk sastopas autovadītāji ziemā, ir grūtības novietot auto stāvēšanai ceļmalās esošo lielo kupenu dēļ, saslīdēšana uz slikti tīrītiem ceļiem, kā arī iedarbināt automašīnu liela sala dēļ, 

Gandrīz trešdaļa (28%) autovadītāju ziemā ir saskārušies ar problēmām iekļūt automašīnā aizsalušo durvju dēļ, bet vēl 23% aptaujāto gadījies iestrēgt kupenās. Savukārt 14% grūtības ziemā sagādājis sasalis logu tīrāmais šķidrums, kā rezultātā apgrūtināta automašīnas priekšējā stikla tīrīšana.

Starp autovadītāju atbildēm parādās arī tādi starpgadījumi, kā sasists priekšējais vējstikls un lukturis no pretī braucoša grants kaisītāja neatsijātajiem akmeņiem, ziemai nesagatavotu autovadītāju lēnā pārvietošanās, kas provocē agresīvu braukšanu un izraisa avārijas, kā arī nolietotu ziemas riepu izraisīti negadījumi.

Vīriešiem biežāk nekā sievietēm ziemā ir problēmas ar automašīnas novietošanu ietves malā lielo kupenu dēļ (71% vīriešu pretstatā 60% sieviešu). Savukārt sievietēm biežāk nekā vīriešiem gadījies saslīdēt uz slikti tīrītiem ceļiem (49% sieviešu pretstatā 41% vīriešu). Kopā 15% sieviešu nevarēja norādīt likstas, ar ko visbiežāk gadījies saskarties ziemā. To iespējams skaidrot ar to, daļa sieviešu ir piesardzīgas un ziemā izvairās vadīt auto, lai neiekļūtu ceļu satiksmes negadījumā.

Aptaujas dati liecina, ka pieaugot autovadītāju vecumam, pieaug arī auto vadīšanas prasmes un braukšana ziemas apstākļos nesagādā tik lielas problēmas. Piemēram, saslīdēšana uz nenotīrītiem ceļiem un iestrēgšana kupenās biežāk ir gadījusies autovadītājiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem (attiecīgi 52% un 31%), tikmēr autovadītāji, kas vecāki par 40 gadiem, ar šādām problēmām saskārās retāk (attiecīgi 39% un 14%).

Rīgā biežāk nekā citur problēmas rada ceļmalās sašķūrētais sniegs. Tā 73% rīdzinieku ir problēmas novietot savu auto (pretstatā 65% citu pilsētu un 58% laukos dzīvojošajiem). Jāpiezīmē, ka rīdziniekiem ir mazāk problēmu ziemā iedarbināt savu auto (36% pilsētu iedzīvotāju un 34% laukos dzīvojošie pretstatā 24% rīdzinieku).

«Liels sniega daudzums vai sals autovadītājiem ziemā var radīti gan īpaši apgrūtinošus braukšanas apstākļus, gan arī tādas likstas kā nespēju iedarbināt automašīnu vai attaisīt aizsalušās durvis. Lai arī ziema šogad Latvijā līdz šim nav bijusi īpaši barga, tomēr autovadītājiem jāņem vērā, ka dažādi starpgadījumi var rasties arī pie neliela sala. Tāpēc ziemā autovadītājiem jābūt daudz piesardzīgākiem. Lai nebūtu jāraizējas par problēmām ar automašīnu un iespējamajiem zaudējumiem, ir svarīgi izvēlēties pilnvērtīgu apdrošināšanu. Brīvprātīgā auto apdrošināšana jeb KASKO sedz ne tikai izdevumus par spēkratam radītajiem bojājumiem, bet arī piedāvā saņemt bezmaksas diennakts tehnisko palīdzību visā Eiropā. Šāda palīdzība tiks sniegta arī gadījumos, ja lielā sala dēļ ir problēmas iedarbināt automašīnu vai auto ir iestrēdzis kupenā,» saka «Swedbank P&C Insurance» Latvijas filiāles vadītājs Pēters Kabūns.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu