190 gadus vecs vilka izbāzenis - LU muzeja mēneša priekšmets (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes (LU) Zinātņu un tehnikas vēstures muzejā par 2014. gada februāra mēneša priekšmetu izraudzīts pelēkā vilka (Canis lupus (L.)) izbāzenis, kas varētu būt gandrīz 200 gadus vecs.

Šogad aprit 73 gadi, kopš vilka izbāzenis, kas glabājas Zooloģijas muzejā, kopā ar vēl vairāk nekā 440 putnu un zīdītājdzīvnieku izbāzeņiem tika pārņemts no Kurzemes provinciālā muzeja Jelgavā, kas dibināts 1818. gadā. Precīzāki dzīvnieka ieguves dati dabā nav zināmi, bet tā vecums teorētiski var būt pat 190 gadi.

Taksidermijas attīstības pirmsākumos pat meistariem reti kad izdevās dzīvniekus iekonservēt pozās, kas ir tuvas dabiskajām. Tādēļ no mūsdienu skatu punkta daudziem tā laika izbāztajiem dzīvniekiem ķermeņa stāvoklis šķiet dīvains. Nav neparasti arī tas, ka tādu nozīmīgu plēsēju un cilvēka konkurentu uz medījumu kā vilks centās attēlot pēc iespējas iespaidīgāku un biedējošāku, demonstrējot tieši vareno «žokļu aparātu», izkarinot mēli u.tml. Vilka izbāzeni iespējams apskatīt Zooloģijas muzejā, Kronvalda bulvārī 4, darba dienās no plkst. 10.00 – 17.00. Muzeja apmeklējumi notiek ekskursiju veidā, kas iepriekš piesakāmas.

Latvijas Dabas muzejs vilku izraudzījies par «2014. gada zīdītājdzīvnieku». Mūsu valstī pelēkais vilks iekļauts īpaši aizsargājamo un daļēji izmantojamo dzīvnieku sarakstā. Tas nozīmē, ka Latvijā iespējama vilku medīšana apmēros, kas saglabā un nodrošina populācijas labvēlīgu stāvokli.

Pelēkais vilks (Canis lupus) jeb vienkārši vilks ir lielākais suņu dzimtas (Canidae) suņu ģints (Canis) plēsējs. Pelēkais vilks bija sastopams jau pirms 130 000 - 300 000 gadiem, Latvijas teritoriju tas sāka apdzīvot tūlīt pēc pēdējā ledus laikmeta.

Visi iepriekšējie «Mēneša priekšmeti»

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu