Straujuma lūgusi vērtēt, vai iespējams atlikt elektrības tirgus atvēršanu (197)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Premjerministre Laimdota Straujuma (V) uzdevusi juristiem vērtēt, vai elektroenerģijas tirgus atvēršanu nav iespējams atlikt vismaz līdz nākamā gada sākumam.

Straujuma sarunā LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja, ka viņa un arī koalīcijas partijas lūgušas Ekonomikas ministrijas pārstāvjus skaidrot 1.aprīlī gaidāmo elektroenerģijas tirgus liberalizāciju.

«Esmu lūgusi juristus vērtēt, vai nevarējām uzsākt [tirgus atvēršanu] pusgadu vēlāk, kad ienāk vēl kāds tirgus spēlētājs,» sacīja Straujuma. «Esmu lūgusi izvērtēt gan laiku, gan iespējamos risinājumus, vai nav cita ceļa.»

Ministru prezidente norādīja, ka, viņasprāt, 40% cenu pieaugums iedzīvotājiem, kas elektrību patērē vismazāk, ir ļoti liels.

Kā ziņots, no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%.

Šobrīd divi tirgotāji ir atklājuši savus piedāvājumus. AS «Latvenergo» mājsaimniecībām elektrību tirgos par cenu no 16 līdz 16,9 centiem par kilovatstundu (kWh) atkarībā no elektroenerģijas patēriņa. Savukārt SIA «Baltcom TV» elektroenerģiju piedāvās par 16,1 līdz 16,8 centiem par kWh. «Latvenergo» arī plāno turpināt atbalsta programmu, daudzbērnu ģimenēm piešķirot vienreizēju dāvinājumu - 750 kWh elektroenerģijas bez maksas.

Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais starta tarifs un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais pamata tarifs jeb 15,15 centi par kWh.

Latvijas elektroenerģijas tirgus tiek pakāpeniski atvērts jau kopš 2007.gada. Patlaban brīvajā tirgū ir vairāk nekā 24 000 lietotāju - juridiskas personas, kas patērē ap 75% elektroenerģijas. Nodrošinot pilnīgu liberalizāciju, brīvajā tirgū tiktu iesaistītas arī visas mājsaimniecības jeb ap 847 300 lietotāju, kas patērē atlikušos aptuveni 25% elektroenerģijas.

Komentāri (197)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu