Daudz neskaidrību ar centralizēto svešvalodas eksāmenu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrew B47, CC BY-NC-SA 2.0

Ņemot vērā to, ka deputātiem un nozares pārstāvjiem pagaidām vēl ir daudz neskaidrību par iespēju centralizētos eksāmenus svešvalodās aizstāt ar starptautiski atzītu testēšanas institūciju pārbaudījumiem, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien vienojās grozījumus «Vispārējās izglītības likumā» pagaidām nevirzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā.

«Ņemot vērā, ka konceptuāli ir arī iespējams atbalsts šādai idejai, ka mēs varētu atzīt starptautisko institūciju sertifikātu vismaz kādā apmērā, bet ir ļoti daudz neatbildētu jautājumu, es piedāvāju likumprojektu pirmajā lasījumā tālāk vēl nevirzīt,» sēdē sacīja komisijas vadītāja Dana Reizniece-Ozola (ZZS), norādot, ka izskatīšanai pirmajā lasījumā varētu virzīt tad, kad būs pārliecība par visiem tehniskajiem un saturiskajiem jautājumiem. Tam piekrita arī pārējie komisijas deputāti.

Likuma grozījumi paredz noteikt, ka jaunieši, kuri 12.klasē ir nokārtojuši kādu no starptautisko institūciju eksāmeniem, šo pašu pārbaudījumu konkrētos gadījumos varēs uzrādīt kā pārbaudījumu par vidējo izglītību jeb kā nokārtotu centralizēto eksāmenu.

Komisija lūdza Izglītības un zinātnes ministrijai sagatavot papildu informāciju divu mēnešu laikā, iekļaujot tajā atbildes par to, kurus sertifikātus un kādos priekšmetos varētu Latvijas izglītības sistēmā iekļaut, atzinumu par to, kuri no starptautiskajiem standartiem ir savienojami ar Latvijas izglītības standartu, kas būtu savietojamības atbildīgās institūcijas, vai to veiks augstskolas vai tas tiks darīts centralizēti, vai starptautiskos sertifikātus ņemtu vērā arī valsts budžeta vietu augstskolās piedāvājumā. Tāpat jāsniedz viedoklis par to, kā tas notiek kaimiņvalstīs, un atzinums par to, vai šādus sistēmu saglabā vienlaicīgi visos gadījumos vai ir iespēja pāriet tikai uz starptautisku sertifikātu izmantošanu, kompensējot studentiem izmaksas. Nepieciešamības gadījumā ministrija arī sagatavos likuma grozījumu alternatīvo redakciju.

Kā ziņots, grozījumus «Vispārējās izglītības likumā» iesniedza deputāti Inga Vanaga, Inga Bite, Vladimirs Reskājs, Dāvis Stalts, Elīna Siliņa un Guntars Bilsēns (RP).

Parlamentārieši likumprojekta anotācijā norāda, ka arvien vairāk iedzīvotāju izvēlas kārtot starptautiski atzīstu testēšanas institūciju pārbaudījumus jeb testus. Likuma mērķis ir aizstāt centralizēto eksāmenu rezultātus ar starptautiski atzītu sertifikātu. Populārākās jomas, kurās tiek kārtoti starptautiskie pārbaudījumi, ir svešvalodas, informācijas tehnoloģijas, projektu vadība, finanses u.c.

Saskaņā ar piedāvātajiem likuma grozījumiem jaunietim nebūs jāliek līdzīgs pārbaudījums, centralizēts eksāmens, piemēram, angļu valodā, ja viņš, skolu beidzot, nokārtojis un uzrāda kāda atzīta starptautiska eksāmena sertifikātu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu