Janvāris bija ceturtais aukstākais gada pirmais mēnesis 21.gadsimtā (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šā gada janvāris bija ceturtais aukstākais gada pirmais mēnesis 21.gadsimtā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Janvāris ar vidējo gaisa temperatūru mīnus 6,1 grāds, kas ir 1,5 grādus zem ilggadējās normas, visā gada pirmo mēnešu datu rindā ir ierindojies aukstāko 32.vietā, tūlīt aiz 2013.gada janvāra, kurš bija tikai grāda desmitdaļu aukstāks. Savukārt starp 21.gadsimta janvāriem šis bija ceturtais aukstākais. Šajā gadsimtā visaukstākais bija 2010.gada janvāris, kad vidējā gaisa temperatūra bija mīnus 11,5 grādi.

Vissiltākais janvāris 21.gadsimtā un piektais siltākais ilggadējā datu rindā bija 2007.gadā - tas bija vienīgais janvāris šajā gadsimtā ar vidējo gaisa temperatūru virs nulles - plus 0,3 grādi.

Lai gan gada pirmajā mēnesī gaisa temperatūra bija zem normas, neviens jauns minimālās gaisa temperatūras rekords netika sasniegts - ar mēneša visaukstākajā laikā diennakts minimālās gaisa temperatūras šogad bija 5-15 grādus augstākas par līdz šim novērotajām.

Janvāra nokrišņu daudzums - 43 milimetri - ir bijis tuvs ilggadējiem vidējiem rādītājiem - 98% no normas, tādējādi ierindojot to gan ilggadējās datu rindas, gan 21.gadsimta decembra mēnešu vidusdaļā. Ar mēneša nokrišņu daudzumu kopumā Latvijā tikai 16 milimetri vissausākais 21.gadsimtā un 5.sausākais ilggadējā datu rindā ir bijis 2006.gada janvāris.

Janvārī bija daudz saulainu dienu, un saules spīdēšanas ilgums mēnesī bija 2,7 reizes lielāks par normu, tādējādi teritorijas lielākajā daļā šī gada janvāris kļuva par vissaulaināko gada pirmo mēnesi saules spīdēšanas novērojumu vēsturē.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu