Ēdiens ziemā. Skābu kāpostu zupa no Beerdrinkera (69)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Autora foto

«Apollo» lasītājs Beerdrinkers lasītājiem sūta savu recepti, pēc autora lūguma, esam saglabājuši viņa rakstības stilu.

Dalīšos,brāļi un māsas,ar skāb' kāpost' zupiņ' pagatavošan'.

Latviešu nacionālais ziemas ēdiens,es to tā uztveru. Štovēti kāposti,kāpostu zupa,tā ir ziema,aiz loga mīnus 20,mājās gaisma,siltums un kāpostu smarža.

Arī mūsu kaimiņtautai,nāburgiem no Kievzemes,Pleskavas puses,smeķē kāpost' zupiņ',bet-viņi to zupu greizi gatavo, man pagalam negaršo! Nemāk viņi to darīt!

Atšķirības.

Tur šo ēdienu par «šči sauc...bet tas nav būtiskākais...ja labs,sauc,kā gribi...

Tur zupiņu tumē ar lielu miltu daudzumu.

Tur zupiņā saber grūbas...

un,Tur zupiņā kūpinātu gaļiņu neliek,iespējams,pareizi dara-šitādu delikatesi kāpostu virā? Pie galda mazāk klopes būs...ar lielo koka karoti šķeļot galdabiedram,ar nolūku izraut to gaļiņ no viņ bļods :)

Lab,sākam gatavot (kā parasti,teikšu-kulinārijas profiem mana recepte nav domāta. Manas receptes priekš skolnieciņiem,studentiņiem,jaunām meitenēm un viņu bērniņiem,priekš visiem,kam nav sajēgas par ēdiena pagatavošanu... bez priekšzināšanām,bet ar vēlmi gatavot).

Vajadzīgs.

1. Skābēti vai marinēti kāposti. Es ņēmu 1,5 kg.(bišk marinētie,ledusskapī bija (tie paši,kas skābēti vien ir-suga viena,garša viena) un skābētie,tos piepirku klāt).

2. Kūpināta cauraugusi cūciņa,jebkāda (auksti kūpinātas ribiņas neder-nevāram tak pupiņzup!) -es ņēmu cūciņas pavēderi ap 600 g.varbūt pat 700 g....gaļai jābūt! Bet nepērkam nekad gaļiņu vakuumiepakojumos supermārketā-nebūs laba un nebūs pat žāvēta...

3. Burkāni 3 gab palieli.

4. Sīpoli,vismaz 3-4,var vairāk...nav svarīgi.

5. Ķiploks.

6. Kartupeļi (tie man bija aizķērušies pieliekamajā 5 mazi) 3 lieli vai 4 vidēji...vai 5 mazi.

7. Garšvielas-sāls, mellie graudu pipari,viena laurlapa (tās man nebija,tātad iztiku bez lapas).

Gatavošana.

te gan es jums,draugi,aš visus gatavošanas posmus pa minūtēm varu nosaukt...ne,ne,minūtes nav no svara,bet,ja jūs to zupiņ' gatavojuši nekad neesat,jums vieglāk būs saprast.

Viss pasākums pusotras stundas garumā.

Ēdiena gatavošanā ir svarīgi-darīt to ar prieku.

Es dzeru alu,klausos mūziku,šim ēdienam (latviešu ēdiens tak) derēja SKYFORGER un Auļi...jūs pēc savas izvēles.

1. Sagriežam mazos kubiņos to žāvēto cūciņu.

2. Grāpī iekšā kāpostus,pārlejam ar ūdeni,lai kāpostus nosedz (ūdenim ir jābūt,mēs nevēlamies štovētus kāpostus,zupiņu tak?). Iekšā sagrieztā gaļiņa iet,vāks katlam virsū un uz uguns-..kad uzvārās,griežam mazāku liesmu..un 50 minūtes vāram...neaizmirstam piebērt mellos graudu piparus,laurlap,ja tāda vēlme ir (man nebija laurlapp,tātad arī vēlmes to piemaukt nebija).

3. Sarīvējam uz rupjās rīves burkānus.Apcepam tos uz pannas (var arī necept,es cepu,man tā garšo labāk).

4. Sagriežam gredzenos sīpolus-un uz pannas apcept.

5. Sagriežam mazos kubiņos kartupeļus.

50 min. kāpostiem ir pagājušas-maucam klāt rīvētos un apceptos (ja necepāt,neceptos) burkānus un sutinām vēl 20 min.

20 min. kāpostiem un burkāniem ir pagājušas-iet grāpī apceptie sīpoli un-vēl uz 10 min.

10 min. ir pagājušas-beram klāt sagrieztos kartupeļus un vēl 10 min.

Ņemam provi-prove tikai uz sāli,viss pārējais būs labi...pietrūkst sāls? pieberam....un katlam atkal vāku virsū,liesmu uz lielāko,riktīgi uzvāram un uguni nost.

Zupiņai vajadzētu minūtes trīsdesmit saēsties,atpūsties,pastāvēt katlā...

Ar kāpostu zupu ir līdzīgi,kā ar štovētiem kāpostiem-rīt būs garšīgāka,kā šodien. Un tā uz priekšu-ar katru dienu labāka...kamēr zupa ar pelējumsēni nepārklājas (bet tas būs ne ātrāk,kā pēc 10 dienām),tad gan vairs nav lab :)

Buenos

Komentāri (69)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu