Rīgā notiks Rostokas Universitātes profesores lekcija «No Kolkasraga uz Rīgu» (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Š. g. 18. februārī, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē (Visvalža ielā 4a, Rīgā, 205. auditorijā) notiks Rostokas Universitātes profesores Irmtraudes Resleres (Irmtraud Rösler) vieslekcija «No Kolkasraga uz Rīgu».

Vieslekcijā tiks prezentēti teksti - jūras grāmata un jūras karte, kuri kalpoja kā svarīgi palīglīdzekļi jūrniekiem 15./16.gs. Paaudzēm ilgi uzkrātā pieredze ir iemūžināta rakstiski: ziņas un norādījumi par krastu un robežu atrašanos, paisuma un bēguma laikiem, iespēju noteikt atrašanās vietu ar lotes (ūdens dziļuma mērītāja) palīdzību. Vieslekcijas noslēgumā profesore sniegs nelielu ieskatu turpmākajā navigācijas attīstībā.

No 1963. līdz 1967. gadam Šverīnē (Vācija) I. Reslere studējusi ģermānistiku un aglistiku un pēc studijām strādājusi par vācu un angļu valodas skolotāju, līdz 1972. gadā vācu valodas pasniedzējas karjeru turpināja Bagdādē (Irāka) un vēlāk Kairā (Ēģipte). 1977. gadā atgriežoties Vācijā, profesora uzsāka aspirantūru Rostokas Universitātē, kuras noslēgumā ieguva doktora grādu filoloģijā. Pēc doktora grāda iegūšanas profesore turpināja zinātnisko darbību Rostokas Universitātē, strādājot par zinātnisko līdzstrādnieci, specializējoties ģermānistikas un valodniecības jautājumos, kam sekoja viesdocentūra Gdaņskas Universitātē (Polija). Atgriežoties Rostokas Universitātē, 1992. gadā I. Reslere tika iecelta par profesori. Kopš 2001. gada aprīļa prof. Reslere ir Latvijas Universitātes goda doktore.

Vieslekcija notiks latviešu un vācu valodās. Dalība ir bez maksas.

Pasākumu organizē Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu