Kas tev jāzina par auto vadīšanu ziemā - mīti un patiesība (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Krievijas autoceļu inspekcija sastādījusi sarakstu, kurā atspoguļoti galvenie mīti par auto vadīšanu ziemas laikā. Saraksta autori cer, ka šo mītu atklāšana autoceļus padarīs ievērojami drošākus, ziņo kaimiņvalsts mediji.

1. MĪTS – sniega vai ledus gadījumā ir jācenšas neizmantot bremzes pedāli. Tā vietā bremzēt vajag ar ātruma pārslēgšanas palīdzību.

FAKTS – viss ir atkarīgs no konkrētajiem apstākļiem. Daudz svarīgāk ir pārliecināties, ka automobilis brauc taisni, kad ātrums palielinās vai samazinās. Jebkurai vadītāja rīcībai, kontrolējot ātrumu, ir jābūt uzmanīgai un pakāpeniskai.

2. MĪTS – saneses gadījumā stūri jāpagriež saneses virzienā.

FAKTS – nē. Šādā gadījumā jāskatās virzienā, kurā jānonāk automašīnai, tāpēc nepieciešams vadīt mašīnu šajā virzienā.

3. MĪTS – miglas lukturus jāieslēdz tikai miglas laikā.

FAKTS – ne tikai. Izmantot miglas lukturus vajadzētu sliktas redzamības apstākļos, kad grūtāk ir pamanīt citus transportlīdzekļus.

4. MĪTS – lai veiksmīgi uzsāktu braukšanu ar sniegā vai uz ledus stāvošu automašīnu, stipri jānospiež gāzes pedālis.

FAKTS – patiesībā šāda darbība var vēl vairāk sablīvēt sniegu un ledu zem riepām. Tā vietā jāpārliecinās, kuri ir automobiļa velkošie riteņi. Ja auto ir priekšējā piedziņa, tad jābrauc uz priekšu, ja aizmugures piedziņa, tad attiecīgi jābrauc atpakaļgaitā.

5. MĪTS – naktī var braukt ātrāk, jo satiksme ir mazāk intensīva un iespēja nokļūt avārijā ir neliela.

FAKTS – pat ja satiksme nav intensīva, nekad nedrīkst pārsniegt ātrumu, jo var saskarties ar citiem bīstamiem faktoriem, piemēram, slikta vai nepietiekama redzamība. Nakts laikā ir liela iespēja notriekt gājēju vai dzīvnieku. Tāpat uz ceļa var būt lielāks to autovadītāju skaits, kuri atrodas narkotiku vai alkohola reibumā.

6. MĪTS – mašīnu jātīra tik ilgi, kamēr visi stikli būs atbrīvoti no sniega.

FAKTS – mašīnu no sniega jāattīra pilnībā ne tikai savai, bet arī citu drošībai.

7. MĪTS – ja kaut kas noies greizi, mūsdienu auto tehnoloģijas izglābs.

FAKTS – tehnoloģijas, viennozīmīgi, paaugstina ceļu drošību. Tomēr, visvairāk drošība ir atkarīga no vadītāja. Nevajadzētu paļauties tikai uz tehnoloģijām - vienmēr ir jāievēro drošību un uzmanību sarežģītos laika apstākļos.

8. MĪTS – ja ievēro visus ceļu satiksmes noteikumus, tad izdosies izvairīties no avārijām un citiem negadījumiem.

FAKTS – protams, risks iekļūt ceļu satiksmes negadījumā jebkurā gadījumā ir zemāks. Taču ir jāatceras, ka ātrumu vajag izvēlēties atkarībā no ceļa un laika apstākļiem. Tāpat ziemā redzamība bieži vien ir apgrūtināta. Tādēļ pie stūres vienmēr jābūt īpaši uzmanīgam un piesardzīgam.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu