NA aicina atvērt «čekas maisus» jau nākamgad (59)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Tim Morgan, CC BY-NC-SA 2.0

Nacionālā apvienība (NA) ceturtdien iesniedza Saeimā priekšlikumus, kas paredz tā sauktos «čekas maisus» atvērt jau 2015.gadā, nevis atlikt uz vēl 30 gadiem, kā paredzēts pašreiz paredzētajos likuma grozījumos, portālu «Apollo» informēja apvienībā.

NA priekšlikumi iesniegti izskatīšanai likumprojekta «Grozījumi likumā par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu (VDK) saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu» otrajā lasījumā. Šie priekšlikumi nepieciešami divu būtisku mērķu sasniegšanai.

Pirmkārt, paredzēts, ka sadarbības fakta ar VDK konstatācijai nevar būt noilguma. Tas nozīmē, ka ierobežojumi, kas attiecas uz bijušās VDK darbiniekiem un iespējas šo sadarbības faktu pierādīt, būtu jāsaglabā uz neierobežotu laiku.

Otrkārt, paredzēts veikt komunistiskā okupācijas režīma represīvās un totālās kontroles sistēmas izgaismošanu, atbilstoši likuma «Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu» būtībai. Tas nozīmē, ka jāparedz iespēju politiski vēsturiski un juridiski izpētīt un izvērtēt materiālo un morālo kaitējumu, ko VDK nodarījusi Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem.

NA uzskata, ka ir jāsniedz informācija ne tikai VDK represīvo darbību, bet arī jāparāda, ka komunistiskajā režīmā represiju galvenā organizatore bija Komunistiskā partija un režīma izpildvara - Ministru Padome, savukārt izpildītāja un organizētāja bija VDK un tās darbinieki. Tā kā VDK informatori nebija nozīmīgi represijās, tādējādi priekšlikumu būtība ir pārnest atbildību no informatoriem uz galvenajiem represiju pavēļdevējiem un organizētājiem – Latvijas Komunistiskā partija (LKP), Ministru Padomi, kadru čekistiem. Tieši tādēļ tiek publicēts LKP, Centrālās Komitejas (CK) locekļu, CK Administratīvo daļu vadītāju un vietnieku, LPSR Tautas komisāru padomes un Ministru Padomes priekšsēdētāju un vietnieku vārdi.

Informāciju par VDK informatoriem būtu jāgūst ne tikai no LPSR VDK informācijas, bet arī no citas Latvijā pieejamās VDK dokumentu informācijas, kas papildina VDK aģentūras kartotēkas informāciju.

«NA piedāvātie likuma grozījumi izgaismo komunistiskā okupācijas režīma represiju un totālās kontroles pavēļdevējus, organizētājus un izpildītājus. Likuma grozījumiem, to pieņemšanas gadījumā, būs liela nozīme sabiedrības izglītošanā, lai saprastu, ka represiju pavēles nāca no Maskavas un Rīgas augstākās vadības, bet informatori, par kuriem vienīgajiem ticis diskutēts jau vairāk nekā 20 gadus, bija tikai sīkas skrūvītes izpildītāju sistēmā,» stāsta viens no likumprojekta autoriem Ritvars Jansons.

Savukārt NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pauž, ka «pēc 30 gadiem daudziem, kuru vārdi atklātos «čekas maisos», vairs nebūtu iespējas sniegt skaidrojumu. Atstāt čekas ziņotāju jautājumu neatrisinātu vēl desmitgadēm ilgi, nozīmē atteikties no iespējas pielikt punktu visdrūmākajam Latvijas vēstures posmam. Ir jānoslēdz attiecības ar pagātni, lai varētu dzīvot šodienai un nākotnei.»

Komentāri (59)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu