Dombrovskis neatvainosies bijušajai kultūras ministrei Jaunzemei-Grendei (136)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ekspremjers Valdis Dombrovskis («Vienotība») neatvainosies bijušajai kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei, kā to vēlējās Nacionālā apvienība (NA).

NA uzsvērusi, ka Dombrovskis Jaunzemi-Grendi no amata atbrīvoja par mēģinājumu sakārtot situāciju Latvijas Nacionālajā operā (LNO), bet padziļinātās izpētes finanšu un juridiskā audita par LNO 2009.–2013.gada darbību rezultāti apstiprinājuši, ka bijušā operas vadītāja Andreja Žagara laikā sistemātiski un ilgstoši pieļauti dažādi būtiski pārkāpumi. Tādēļ NA vēlas, lai Dombrovskis Jaunzemei-Grendei atvainojas.

«Pašreiz es neredzu īpašu pamatu,» ceturtdien žurnālistiem sacīja Dombrovskis.

Ekspremjers uzsvēra: viņš bijušajai kultūras ministrei piekritis, ka finanšu pārvaldība LNO jāuzlabo. «No šī viedokļa audita secinājumi nav pārāk liels pārsteigums. Tajā pašā laikā tas nebija konflikts tikai starp diviem cilvēkiem, bet pārvērtās par konfliktu ar ievērojamu nozares daļu, sāka veidoties dažādas publiskās aktivitātes. Tā vietā, lai mēģinātu konfliktu atrisināt, ministre turpināja šo konfliktu saasināt,» viņš paskaidroja.

Dombrovskis norādīja, ka jaunā NA virzītā kultūras ministre Dace Melbārde finanšu pārvaldības problēmas ir atrisinājusi. «Redzot to, ka šis konflikts vērsās plašumā, es uzskatu, ka lēmums [atbrīvot Jaunzemi-Grendi] bija pamatots, un mēs redzam, ka jaunā ministre šo konfliktu ir spējusi atrisināt,» sacīja bijušais valdības vadītājs.

Jaunzeme-Grende amatu zaudēja divas dienas pēc tam, kad viņa no LNO valdes bija atsaukusi Žagaru. Toreiz viņa paziņoja, ka Žagars zaudējis uzticību, jo operas pārvaldība ir nesaimnieciska un finanšu plūsmām trūkst caurredzamības. Neatkarīgās auditorkompānijas «Deloitte Latvia» ziņojums atklāj, ka šāda rīcība bija tālredzīga un pamatota, uzsver NA, norādot, ka Dombrovska parakstītais rīkojums par Jaunzemes-Grendes atbrīvošanu no amata ir izrādījies nepamatots.

Jau vēstīts, ka padziļinātās izpētes finanšu un juridiskā audita par LNO 2009.–2013.gada darbību rezultāti norāda uz nepilnībām operas līdzšinējās vadības procesā kopumā, kas aptver finanšu un operatīvu plānošanu, plānu izpildi, analīzi un kontroli. Nepilnības skar visas LNO auditā apskatītās jomas, līdz ar to nevar identificēt vienu darbības neefektivitātes iemeslu, secināts auditorkompānijas «Deloitte Latvia» auditā, kurā apskatīti gan finanšu un operatīvās vadības, gan juridiskie aspekti un atklāti savstarpēji saistīti nepilnību avoti.

Komentāri (136)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu