Viļņā plāno atvērt «Kaķu kafejnīcu» (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Viļņas centrā šopavasar iecerēts atvērt neparastu kafejnīcu, pa kuru būs atļauts brīvi pastaigāties kaķiem, vēsta portāls «Vz.lt». Kā stāstījis idejas autors, jurists Roms Žvirblis, līdzīgas kafejnīcas darbojas Budapeštā, Vīnē, Madridē un citviet Eiropā, kur cilvēki tās ļoti iecienījuši, savukārt eiropieši šo tradīciju nolūkojuši Japānā.

Telpās, kurās gatavo ēdienu, dzīvnieki nevarēs iekļūt, toties apmeklētājiem - īpaši tiem, kuriem pašiem mājās kaķu nav, - būs iespēja kaķus vērot, glaudīt un klausīties viņu nomierinošajā murrāšanā.

Kopā ar domubiedriem Žvirblis šobrīd izvērtē vairākas iespējamās kafejnīcas atrašanās vietas, ņemot vērā, ka kafejnīcai noderētu ērts iekšpagalms, kur kaķi varētu pastaigāties.

Projektā viņiem nāksies ieguldīt 80 000 litu (aptuveni 23 000 eiro). Domāts lūgt arī valsts kredītu mazās uzņēmējdarbības veicināšanai.

Žvirblis sīki izpētījis jau esošo Eiropas kafejnīcu pieredzi un stāsta, ka tās labprāt apmeklē dažādi cilvēki - vieniem nav iespēju pašiem turēt kaķi īrētā dzīvoklī, citiem nākas bieži ceļot, vēl citiem vienkārši patīk gaisotne, kas šādās kafejnīcās valda.

No ārvalstu kolēģiem viņš plāno pārņemt arī pieredzi, kā droši pasargāt no kaķiem virtuvi. Parasti tam kalpo īpaša konstrukcija, kā arī papildu stikla starpsiena ar nelielu lodziņu.

Tiks arī gādāts, lai apmeklētāji kaķus nekaitina, netraucē viņiem mierīgi gulēt uz palodzēm un necenšas pievilināt, kamēr dzīvnieki paši nevēlas biedroties. Kaķiem būs paredzēta sava atpūtas zona, kur cilvēki viņiem nevarēs sekot, toties paši kaķi varēs iznākt pie ciemiņiem, kad vien vēlēsies.

Visi dzīvnieki tiks ņemti no patversmēm, viņus regulāri apmeklēs veterinārārsts. Savus mājas mīluļus ņemt līdzi uz kafejnīcu gan nedrīkstēs.

Apmeklētājiem kafejnīcā tiks piedāvātas aukstās uzkodas, salāti, saldumi, kafija, tēja un atspirdzinošie dzērieni. Karstie ēdieni vismaz sākumā nav paredzēti, jo to kairinošās smaržas dzīvniekus pārlieku satrauktu.

Turklāt kafejnīcā paredzēts rīkot arī izglītojošus pasākumus, stāstīt par dzīvnieku turēšanu un ieradumiem.

Neviens Lietuvas likums vai Pārtikas higiēnas dienesta rīkojums neaizliedz sabiedriskās ēdināšanas iestādēs turēt dzīvniekus. Šāds aizliegums noteikts vienīgi Viļņas pilsētas padomes apstiprinātajos dzīvnieku turēšanas noteikumos, bet kafejnīcas veidotāji cer, ka šo šķērsli izdosies pārvarēt. Viņi jau bijuši pie galvaspilsētas mēra Artūras Zuoka, kas uzdevis jautājumu risināt speciālistiem.

Drīzumā plānots atvērt arī topošās kafejnīcas interneta vietni.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu