Eiropas lietu komisija konsekventi iestājas pret ģenētiski modificētu kukurūzu ES tirgū (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: photofarmer, CC BY-SA 2.0

Latvija neatbalsta ģenētiski modificētas kukurūzas laišanu Eiropas Savienības (ES) tirgū, par to Saeimas Eiropas lietu komisija aizvien konsekventi bija vienisprātis, piektdien apstiprinot Latvijas nacionālo pozīciju gaidāmajai ES Vispārējo lietu padomei, kas notiks šī gada 11.februārī.

«Eiropas lietu komisija ir uzmanīgi sekojusi līdzi šim jautājumam jau kopš tā nonākšanas ES dienas kārtībā. Šī brīža situācija liecina, ka, dalībvalstīm balsojot, šajā jautājumā varētu netikt sasniegts kvalificētais balsu vairākums ne par, ne pret priekšlikumu. Tas Eiropas Komisijai dotu iespēju jautājumu virzīt tālākai izskatīšanai. Tāpēc šodienas sēdē Eiropas lietu komisija aicināja Ārlietu ministriju un Zemkopības ministriju izmantot procedurālās iespējas, lai panāktu Latvijas pozīcijai atbilstošu jautājuma rezultātu,» uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Atskatoties uz jautājuma virzību, komisijas deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) akcentēja, ka arī Latvijā, tostarp Saeimas Eiropas lietu komisijas un Zemkopības ministrijas (ZM) starpā, par šo jautājumu bijušas spraigas debates. Tikai 2009.gadā komisijai izdevās pārliecināt ZM, ka Latvijas nacionālajai pozīcijai jābūt tādai, kāda tā ir pašlaik – pret ģenētiski modificētu kukurūzu ES tirgū, tostarp Latvijā.

Komisijas sēdē informējot deputātus par Eiropas Komisijas priekšlikumu par ģenētiski modificētas kukurūzas laišanu ES tirgū, ZM pārstāvis sacīja, ka šī kukurūza ģenētiskās modifikācijas rezultātā ir padarīta izturīgāka pret dažiem tauriņu kārtas kaitēkļiem. Lai arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde norādījusi, ka šī ģenētiski modificētā kukurūza nav kaitīga cilvēkiem, dzīvniekiem un videi, tomēr pastāv bažas, ka tā var ietekmēt citus organismus, kuri nav šīs kukurūzas kaitēkļi, sacīja ZM pārstāvis.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu