Kalnaellis: Jāveicina spilgtu autoru darbu rašanās (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai iezīmētu Latviju uz pasaules kino kartes, ir jāveicina spilgtu autoru darbu rašanās, pārliecināts ir Latvijas Kinematogrāfistu savienības vadītājs Reinis Kalnaellis.

Pēc viņa domām, lai veidotu spēcīgu latviešu autoru kino, pirmkārt, vērtējot projektus, ir nepieciešami ikvienam saprotami un uz mākslinieciskajām kvalitātēm balstīti projektu vērtēšanas kritēriji Nacionālā kino centra finansējuma sadalē.

Kalnaellis norādīja, ka Latvijas dokumentālais kino un animācija sevi pasaulē pierādīja jau vairāk nekā pirms desmit gadiem un turpina pierādīt, tomēr nozares nepietiekamais finansiālais atbalsts joprojām neparedz Latvijas sabiedrības vajadzībām daudzveidīgu audiovizuālo produkciju.

Pēc viņa domām, valstij jāapzinās, ka papildus mūzikas, dejas un profesionālās mākslas izglītībai ir nepieciešama arī audiovizuālā mācību programma. Lai veicinātu jaunu autoru darbu rašanos, nepieciešams atbalstīt jauno paaudzi, stāstīja Kalnaellis. Viņš norādīja, ka jauniešiem vajadzīga konkurētspējīga izglītība. Viņaprāt, jaunajiem profesionāļiem jābūt iespējai strādāt ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskās ārzemju filmēšanas komandās.

Kalnaellis sacīja, ka audiovizuālajai nozarei ir nepieciešams gan valsts, gan sabiedrības atbalsts. Pēc viņa teiktā, kino ir vienīgā nozare, kas apvieno visvairāk radošo nozaru pārstāvju viena kopēja darba izveidē. Turklāt filmu nozare ik gadu valsts tautsaimniecībā ienes salīdzinoši lielas investīcijas.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu