Poligāmija realitātē - vīrs, trīs sievas, 25 bērni (90)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna attēls

Viens vīrs, trīs sievas, 25 bērni - ģimene. Daudzsievība mormoņu ģimenē ASV nav retums, raksta «Daily Mail».

Viena no sievām Marionna Mūna pēc 18 kopdzīves gadiem vairs nav vēlējusies turpināt šādas attiecības. Viņa no Lielbritānijas devusies uz ASV, lai dzīvotu mormoņu ģimenē.

Viņa intervijā stāsta, ka parasti poligāmijas ģimene tiek prezentēta kā laimes un saticības stāsts, kad visa ģimene dzīvo lielā saticībā, bet tā nav. Vienmēr smaidīgi, ar visu apmierināti cilvēki esot daļa no reliģijas.

Mormoņu ģimeņu skaits ASV ir diezgan liels, uzskata, ka Jūtas štatā, kur apmetušies visvairāk mormoņu, apmēram 40 000 iedzīvotāju dzīvo šādās attiecībās. Daudzsievība ASV nav legāla, īpaši pēc tam, kad pati mormoņu baznīca noliedza tās līdera Džozefa Smita ideju par daudzsievību (Džozefs Smits 1830.gadā dibināja Pēdējo dienu svēto kustību, kura blakus Bībelei kā Svētos rakstus izmanto Mormoru grāmatu).

Marionna intervijā stāsta, ka poligāmijas ģimenēs joprojām eksistē, oficiāli vīram ir viena sieva, ar kuru noslēgta laulība, bet reāli viņš dzīvo kopā ar vairāk sievām, tas ir nelegāli, bet tas joprojām notiek.

Īpaši asi jautājums par poligāmiju ģimenēs aktualizējās pēc fundamentālistu mormoņu līdera Varena Džeffa apcietināšanas par seksuālu vardarbību, tostarp pret bērniem. Varens saņēma mūža ieslodzījumu.

Viena no vairāk zināmajām poligāmijas ģimenēm ASV Jūtas štatā ir Dargeru ģimene. Ģimenes galva, trīs sievas, 25 bērni, no kuriem 17 dzīvo pie vecākiem. Šī ģimene, kur divas sievas ir dvīņu māsas, popularizē savas attiecības, par tām stāsta plašsaziņas līdzekļos, savā mājas lapā atbild uz interesentu jautājumiem. Visbiežāk uzdotais jautājums laikam ir - pie kuras no sievām vīrs pavada nakti. Arī šeit ir zināma kārtība - pēc kārtas pie katras no sievām. Viena no Dargera sievām ir juriste un uzskata, ka katram cilvēkam ir tiesības izvēlēties kā dzīvot un nevienam nav atļauts ieskatīties citu guļamistabā.

Arī Latvijā ir mormoņu sludinātāji - Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīca. Tā Latvijā pastāv jau 20 gadus. Mājas lapas informācija liecina, ka draudzes ir Rīgā, Liepājā, Jelgavā un Daugavpilī. Pēc raksta publicēšanas portālā saņēmām komentāru no Apollo lasītāja, kurš raksta: «Lūdzu, pirms saistāt mormoņus (Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcu) ar daudzsievību mūsdienās, pārliecinieties, vai tas neparādīs jūs kā ne-profesionālu ziņu mediju. Mormoņu baznīcā daudzsievība ir aizliegta. Ja kāds to piekopj, tiek izslēgts no baznīcas. Ja kāds ir laulāts ar vienu, bet dzīvo ar vairākām sievietēm, to sauc par šķīstības likuma pārkāpšanu, un ja šis vīrietis no tā neatkāpjas un turpina praktizēt kopdzīvi ar vairākām sievietēm, viņš tiek izslēgts no Baznīcas un vairs nevar tikt saukts par mormoni. Lūk, šie ir fakti un baznīcas mācība. Pārējais ir Dzeltenās preses popularitātes gūšanas augļi.»

Par to jau arī ir šis raksts - poligāmija ASV nav legāla, bet, pēc Marionnas Mūnas teiktā, Jūtā apmēram 40 000 cilvēku dzīvo šādās attiecībās.

Komentāri (90)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu