Sāksies biļešu iepriekšpārdošana uz Dailes teātra izrādēm maijā un jūnijā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

14.februārī sāksies biļešu iepriekšpārdošana uz Dailes teātra izrādēm maijā un jūnijā, kad paredzētas arī divas pirmizrādes – «Ričards III» Lielajā zālē un «Pikaso sievietes» Kamerzālē. 

Šogad pasaule svin izcilā angļu renesanses dramaturga un dzejnieka Viljama Šekspīra 450.dzimšanas dienu. Arī Dailes teātris to atzīmēs ar traģēdijas «Ričards III» jauniestudējumu, ko veidos režisors Viesturs Meikšāns. Pirmizrāde paredzēta 16.maijā, un tā iekļausies Šekspīra festivāla programmā.

Karaļu krāsa izsenis ir bijusi tumšsarkanais purpurs. Asinskrāsa. Šekspīra Ričards III ir sātans cilvēka izskatā, negantākais varmāka zemes virsū, kura asiņainais ceļš uz troni vijas caur noziegumiem, meliem, viltu, arvien jaunām ļaunprātībām un slepkavībām. Katrs nākamais noziegums viņa cīņā ir briesmīgāks par iepriekšējo. Karaļa slepkava, sava brāļa slepkava, savas sievas un draugu, savu sabiedroto slepkava – Ričards savā ceļā atstāj vien līķus un asiņu straumes. Viņš upurē visus savus līdzgaitniekus.

Un tomēr mēs nevaram neapbrīnot šo titānisko antivaroni, kuram nav svēts ne cilvēku, ne dievu likums. Kas mūs intriģē šajā tirānā, kurš uzskata sevi par pārcilvēku, kam ir tiesības lemt par citu cilvēku likteņiem? «Visu par neko» – tāds ir Ričarda III moto. Kā dēmonu apsēsts viņš iet savu ceļu. Bet liela uguns pati sevi dzēš... Nekas sliktāks gluži vienkārši vairs nevar notikt – ir jānāk kādam cerības staram.

Titullomu atveidos Artūrs Skrastiņš. Pārējās lomās - Gints Andžāns (Dorsets), Indra Briķe (Margarita), Artūrs Dīcis (Keitsbijs), Olga Dreģe (Hercogiene), Dainis Grūbe (Princis), Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Anna), Aivars Siliņš (Riverzs), Mārtiņš Počs (Ričmonds), Artis Robežnieks (Edvards IV), Aldis Siliņš (Heistings), Lauris Subatnieks (Stenlijs), Vita Vārpiņa (Elizabete), Juris Žagars (Bekingems) un Juris Strenga (Grejs).

14.maijā Kamerzālē notiks Braiena Makaveras lugas «Pikaso sievietes» jauniestudējuma pirmizrāde. Režisore Laura Groza-Ķibere lomas uzticējusi aktrisēm Ilzei Vazdikai, Lilitai Ozoliņai, Akvelīnai Līvmanei un Ievai Segliņai. Pablo Pikaso uzskatīja, ka sievietes ir vai nu dievietes vai kājslauķi. Mākslinieka seksuālā apetīte bija monstroza, un viņa dzīvē bija daudz sieviešu. Dažas no tām bija īpašas, un viņš tās ir iemūžinājis savās gleznās un skulptūrās. Mākslas vēsturnieki un biogrāfi parasti viņas apraksta visai skarbi, attēlojot viņas kā muļķīgas, nenozīmīgas, histēriskas, netikumīgas, ar visai ierobežotu intelektu apveltītas būtnes. Parasti šie mākslas vēsturnieki un biogrāfi ir vīrieši. Varbūt ir vērts ieklausīties, kas par šo visu ir sakāms sievietēm?

Savukārt 3.maijā – Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā - plkst.15.00 un 18.00 būs iespēja vēlreiz piedzīvot koncertu «Ziedonis. Lācis. Sievietes». Koncertā piedalīsies Rēzija Kalniņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ieva Segliņa, Dārta Daneviča, Dita Lūriņa, Inese Kučinska, Agnese Jēkabsone, Aija Andrejeva, Aija Vītoliņa un Jolanta Strikaite, kā arī mūziķi Kārlis Lācis, Gints Pabērzs, Kaspars Zemītis, Ainis Zavackis, Jānis Stafeckis, Artūrs Noviks un Kaspars Grigalis. Koncerta idejas autori un realizētāji ir Kārlis Lācis, Artūrs Skrastiņš, Nora Ikstena un Anna Heinrihsone.

7.maijā pēdējo reizi tiks spēlēta Šekspīra traģēdija «Romeo un Džuljeta». Maija piedāvājums par īpašām cenām būs divas izrādes Mazajā zālē – «Dieva indes un velna zāles» 10.maijā un «Apglabājiet mani zem grīdas» 31.maijā. Uz šīm izrādēm visu biļešu cena būs 5 un 6 EUR.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu