Masu slepkava Breivīks pieprasa labākas videospēles un lielāku pabalstu (129)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Norvēģijas masu slepkava Anderss Bērings-Breivīks ir piedraudējis sākt badastreiku, lai panāktu, ka viņam cietumā tiek piedāvātas labākas videospēles, kas mīkstinātu viņa, kā pats raksturoja, spīdzināšanai pielīdzināmos dzīves apstākļus cietumā, viņš rakstījis ziņu aģentūrai AFP piektdien nosūtītā vēstulē.

Labējais ekstrēmists, kura sarīkotos uzbrukumos 2011.gada 22.jūlijā dzīvību zaudēja 77 cilvēki, vēstulē pauda 12 prasības, ko novembrī esot nosūtījis cietuma vadībai.

Viņš sacīja, ka viņa dzīves apstākļi stingra drošības režīma cietumā Šīenā Norvēģijas dienvidaustrumos, kur viņš izcieš 21 gada sodu, ir pielīdzināmi spīdzināšanai.

Bēringa-Breivīka prasību vidū ir arī labāki apstākļi viņa ikdienas pastaigām un tiesības brīvāk sazināties ar ārpasauli, kas, kā viņš uzstāj, ir Eiropas tiesību normās noteikts.

Tāpat viņš pieprasīja, lai viņa «PlayStation 2» spēļu konsole tiek nomainīta pret jaunāku modeli «Playstation 3», ļaujot pieeju «pieaugušākām spēlēm, ko pats varu izvēlēties».

Drošības apsvērumu dēļ viņš kopš 2011.gada ir izolēts no citiem ieslodzītajiem, bet tagad Bērings-Breivīks uzstāj, ka viņam ir tiesības uz plašāku «aktivitāšu izvēli» nekā tā ir citiem ieslodzītajiem, lai atlīdzinātu viņa stingro izolāciju.

Bērings-Breivīks arī vēlas lai viņa iknedēļas pabalsts 300 kronu (36 eiro) apmērā tiek dubultots, jo īpaši tādēļ, lai viņš varētu atļauties apmaksāt savus pasta izdevumus.

Citu prasību vidū ir ikdienas fizisko pārmeklēšanu izbeigšana, pieeja personīgajam datoram, nevis «bezvērtīgai rakstāmmašīnai ar 1873.gada tehnoloģiju».

AFP saņemtajā vēstulē, kura parakstīta ar 29.janvāri, Bērings-Breivīks uzsver, ka gadījumā, ja viņa ieslodzījuma apstākļi reāli netiks uzlaboti, tad badastreiks būtu «viena vienīgā» iespēja viņa rokās.

«Badastreiks nebeigsies līdz tieslietu ministrs [Anderss] Anundens un [Norvēģijas Labošanas iestāžu pārvaldes] KDI vadītājs nebeigs pret mani izturēties sliktāk kā pret dzīvnieku,» pauda notiesātais, piebilstot, ka drīz paziņos laiku, kad sāks savu protestu.

Norvēģu labējais ekstrēmists Anderss Bērings- Breivīks 2011.gada 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši «preventīvs pasākums», lai pasargātu Eiropu no «musulmaņu invāzijas».

2012.gada 24.augustā Bēringam-Breivīkam tika piespriests 21 gada cietumsods. 21 gads ir maksimālais ieslodzījuma termiņš, kādu var piespriest Norvēģijā, taču, tuvoties termiņa beigām, tiesa ieslodzījumu var pagarināt, ja atzīs, ka Bērings-Breivīks joprojām apdraud sabiedrību.

Komentāri (129)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu