Gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēku izveide Latvijā jau ir realitāte (23)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ansis Starks

Šobrīd Latvijas energoefektīvākā publiskā ēka atrodas nevis Rīgas centrā, bet gan Ērgļos – 120 kilometru attālumā no galvaspilsētas.

Ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārraudzībā esošā Klimata pārmaiņu un finanšu instrumenta (KPFI) atbalstu un, pateicoties daudzu profesionāļu pūliņiem, Ērgļu profesionālās vidusskolas audzēkņu kopmītņu ēka ir piedzīvojusi vērienīgas pārmaiņas – noplukusī padomju laiku celtne šobrīd var lepoties ar mūsdienīgu izskatu, kā arī ar zemāko enerģijas patēriņa līmeni starp visām Latvijā esošajām publiskajām ēkām, portālu «Apollo» informēja «Passive House Latvija» valdes priekšsēdētāja Anda Kursiša.

Ērgļu arodskolas kopmītņu ēkas siltumpatēriņš apkurei ir nokrities vairāk kā 15 reizes – līdz 10 kwh/m2 gadā, tādējādi panākot būtisku CO2 emisiju ietaupījumu. Parastas, nerekonstruētas dzīvojamās ēkas siltumpatēriņš Latvijā ir 15 – 20 reizes lielāks.

Ērgļu projekta unikalitāte slēpjas faktā, ka šāds rezultāts ir sasniegts ar pieticīgu budžetu, uzrādot labus ekonomiskā izdevīguma rādītājus. Šis darbs ir paveikts ar vietējo speciālistu spēkiem, izmantojot Latvijā ražotus koka būvelementus un materiālus. Tas pierāda, ka gandrīz nulles enerģijas patēriņa ēku izveide jau šobrīd Latvijā ir realitāte un šādu ēku tapšana drīz kļūs par ikdienas praksi būvniecības nozarē. Ērgļi šobrīd ir viens no Ziemeļeiropas redzamākajiem pilotprojektiem ļoti zema enerģijas patēriņa renovāciju jomā, liecinot par Latvijas būvindustrijas eksporta potenciālu.

VARAM, sadarbībā ar Ērgļu profesionālo vidusskolu un biedrību «Passive House Latvija» (PHL) š.g. 21. februārī rīko informatīvu semināru, kuru vadīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis. Semināra «Ekonomiski izdevīgu zema enerģijas patēriņa ēku izveide» mērķis ir izanalizēt Ērgļu arodskolas projekta veiksmes faktorus un tālākā diskusijā nonākt pie secinājumiem, kas ļautu popularizēt šādu ēku būvniecību vai rekonstrukciju publiskajā un privātajā sektorā, kā arī radīt efektīvu zema enerģijas patēriņa ēku būvniecības politiku Latvijā. Publiskās diskusijas noslēgumā paredzēta rekonstruētās ēkas apskate, kurā piedalīsies projekta autori un skolas vadība.

Pēc ēkas apskates noritēs profesionālā diskusija starp PHL, arodskolu un nozares pārstāvjiem par zema enerģijas patēriņa būvniecības kursu integrēšanu profesionālajā izglītībā. Seminārs notiks programmas Leonardo da Vinci projekta «CEPH AT_LV,EST» ietvaros.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu