LU Botāniskajā dārzā atklās izstādi «Lapas zaļas, dzeltenas un sārtas...»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā no 19.februāra līdz 23.martam būs apskatāma izstāde «Lapas zaļas, dzeltenas un sārtas...». Tajā var uzzināt kādi pigmenti piedod lapām dažādu krāsu un kāda ir to nozīme augā, galvenokārt fotosintēzes norisē, informēja Latvijas Universitātes Preses centrs.

Izstādē «Lapas zaļas, dzeltenas un sārtas...» Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Palmu mājas vestibilā var apskatīt cik dažādu krāsu toņi ir augu lapām. Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka visi augi ir vienkārši zaļi, tomēr, ieskatoties rūpīgāk, var redzēt, ka lapām ir arī dzeltena un sarkana nokrāsa, pat balti vai brūni triepieni. Izstāde ļaus aizdomāties par pierastā, apkārt redzamā cēloņiem: šūnās esošie pigmenti vai to trūkums piedod katra auga lapai raksturīgu krāsojumu, kas turklāt mainās lapas dzīves laikā un, augam augot dažādos apstākļos. Hlorofili - zaļie pigmenti, un karotinoīdi - dzeltenie pigmenti, ir tie, bez kuriem nebūtu iespējama ne tikai augu, bet arī dzīvnieku un cilvēku eksistence, jo šo pigmentu molekulas uztver Saules gaismas enerģiju, kas tiek pārveidota ķīmiskajā enerģijā un, saistot oglekļa dioksīdu, augā veidojas organiskas vielas, bet vidē izdalās skābeklis.

Tādējādi augi ir obligāti nepieciešami Saules enerģijas saistīšanai un enerģijas apritei dabā, kā arī dzīvībai nepieciešamā skābekļa daudzuma uzturēšanai ap Zemi esošajā atmosfērā. Savukārt sarkanie pigmenti - antociāni, uztverto gaismas enerģiju šūnā pārvērš siltumā. Interesanti, ka pigmenti uztver tikai daļu no redzamās gaismas, bet pārējo atstaro, un tieši šo atstaroto uztver mūsu acis: hlorofili atstaro zaļo un dzelteno gaismu, tādēļ mēs lapas redzam augam raksturīgā zaļā krāsā, karotinoīdi atstaro dzelteno un sarkano gaismu, tādēļ lapām redzami dzelteni toņi, bet antociāni atstaro sarkano, zilo un violeto gaismu kā rezultātā ieraugām sarkanas, violeti sarkanas, brūni violetas u.c. krāsu toņu lapas. Izstāde «Lapas zaļas, dzeltenas un sārtas...» būs apskatāma LU Botāniskajā dārzā no 19.februāra līdz 23.martam.

Šajā laikā Acāliju mājā krāšņi zied acālijas. Pavisam kolekcijā ir 124 acāliju šķirnes. No tām daudzas LU Botāniskajā dārzā aug vairāk nekā 50 gadus un ziedu vainags ir sasniedz divu metru apkārtmēru. Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā ir Baltijā lielākā acāliju kolekcija. Februārī jaunā sezona ir sākusies arī Tropu tauriņu mājā. Pavasarī ir apskatāmi zilie morfīdi, pūčtauriņi, dažādu sugu dižtauriņi un citi eksotiskie lidoņi.

http://www.botanika.lu.lv/.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu