Pusaudžu dzīve aizraujošā romānā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Publicitātes foto

Divi puikas, zagta Lada un visa pasaule pie kājām. Vācu rakstnieka Volfganga Herndorfa romāns «Čiks», kas tulkots jau 16 valodās un izpelnījies lasītāju mīlestību gan pusaudžu, gan pieaugušo vidū, tagad iznācis arī «Jāņa Rozes apgādā».

Maiks Klingenbergs ir diezgan garlaicīgs tips, un draugu viņam nav. Viņš nāk no labi situētas ģimenes, taču vecāki par viņu daudz neliekas zinis. Viņa dzīve sagriežas kājām gaisā, kad klasē ierodas puisis no krievu iebraucēju ģimenes ar iesauku Čiks. Sākoties vasaras brīvlaikam, Maiks savā ģimenes savrupmājā ar baseinu ir palicis gluži viens, jo mamma klīnikā ārstējas no alkoholisma, bet tēvs ar savu jauno asistenti devies komandējumā. Tad zagtā Ladā pie viņa uzrodas Čiks, un abi četrpadsmitgadnieki dodas ceļojumā uz dienvidiem, pie Čika vectētiņa uz Valahiju – bez kartes un navigatora, bez skaidra plāna. Nav šaubu, ka viņus gaida piedzīvojumi... un kādi vēl!

Skaists un skumjš piedzīvojumu romāns pusaudžiem un pieaugušajiem, kurā autors meistarīgi atveido pusaudžu sarežģītās attiecības ar vienaudžiem un vecākiem, mīlas mokas un pāri visam – skaistas un patiesas draudzības dzimšanu. Šim stāstam ir tikai viens trūkums – tas pārāk ātri beidzas. Taču tā jau tas mēdz notikt ar pēkšņiem ceļojumiem nozagtās automašīnās.

«Sapņaini un savādi, smieklīgi un mīļi... grāmata, kas pieaugušo dara caurcaurēm laimīgu un ko katrā laikā var dāvināt tās galveno varoņu vienaudžiem.» (Süddeutsche Zeitung)

«Lasot «Čiku», atkal un atkal jāsmaida – grāmatā ir daudz savādu personāžu, un dīvainas situācijas virknējas cita aiz citas. Grāmata ir izklaidējoša šī vārda vislabākajā nozīmē.» (Jugendbuchtipps.de)

Vācu rakstnieks Volfgangs Herndorfs (1965–2013) studējis glezniecību Nirnbergas Mākslas akadēmijā, strādājis par ilustratoru izdevniecībā Haffmans Verlag un satīras laikrakstā Titanic un literatūrā debitējis 2002. gadā ar romānu In Plüschgewittern. Viņa otrais romāns Čiks iznāca 2010. gadā un uzreiz izpelnījās lielu lasītāju mīlestību un kritiķu atzinību. 2011. gadā tas saņēma Vācijas Jaunatnes literatūras balvu un Klemensa Brentāno prēmiju, bet 2012. gadā – Hansa Falladas prēmiju.

2010. gadā rakstniekam diagnosticēja ļaundabīgu smadzeņu audzēju, un viņš sāka rakstīt digitālo dienasgrāmatu, blogu «Darbs un struktūra». Saskaņā ar autora gribu tā grāmatas formātā tika izdota 2013. gadā jau pēc viņa nāves. 2013. gada 26. augustā Herndorfs izdarīja pašnāvību.

Mākslinieks Tomass Folks

No vācu valodas tulkojusi Māra Poļakova

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu