SC rosina sākt risināt «dalītā īpašuma» jautājumu, samazinot zemes gabalu kadastrālo vērtību (33)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Līdz šā gada 31.decembrim Ministru kabinetam ir jāsamazina kadastrālā vērtība tiem zemes gabaliem, uz kuriem īpašuma tiesības atjaunojuši bijušie īpašnieki un viņu mantinieki, ar nosacījumu, ka uz šiem zemes gabaliem atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, uzskata politiskās apvienības «Saskaņas centrs» (SC) Saeimas frakcijas deputāti.

SC frakcija iesniegusi izskatīšanai Saeimā atbilstošus grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumam, aģentūru LETA informēja SC.

Pēc SC frakcijas vadītāja vietnieka Valērija Agešina domām, pašlaik vērtība zemes gabaliem zem dzīvojamām mājām ir jūtami sadārdzināta un vienīgais šīs zemes izmantošanas veids - uz zemes gabala atrodas dzīvojamā ēka, un zemes īpašnieks var iekasēt nomas maksu no dzīvokļu īpašniekiem.

Agešins skaidro, ka tieši zemes gabala kadastrālā vērtība nosaka nomas maksas lielumu. Likumā noteikts, ka nomas maksa nevar pārsniegt 6% no kadastrālās vērtības. Jo augstāk kadastrā novērtēts zemes gabals, jo lielāki ir iedzīvotāju izdevumi. Turklāt iedzīvotājiem ir uzlikts pienākums segt īpašnieka izdevumus nekustamā īpašuma nodoklim par šo zemi, un tas ir 1,5% no kadastrālās vērtības.

Kadastrālās vērtības samazināšana šādiem zemes gabaliem ļautu samazināt izdevumus dzīvokļu īpašniekiem, uzsver SC. Agešins uzsver, ka kadastrālās vērtības samazināšana ir veids, kā tikai uz noteiktu laiku atvieglot dzīvokļu īpašnieku situāciju ēkās, kuras atrodas uz privātas zemes.

«Mēs joprojām uzskatām, ka vienīgais patiesi iedarbīgais veids, kā atrisināt tā saucamā «dalītā īpašuma» problēmu, ir panākt, lai gan ēka, gan zemes gabals piederētu vienam īpašniekam, proti - dzīvokļu īpašnieku biedrībai,» uzsver Agešins.

Kā ziņots, valdošie politiķi jau vairākus gadus atzīst, ka dalīto īpašumu problēmai ir jārod risinājums, taču tālāk par runām politiķi īsti nav nonākuši.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu