Zināms, ar kādiem auto brauc Saeimas deputāti (90)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: stenza, CC BY-NC-ND 2.0

«Sabiedrības par atklātību - Delna» veiktās analīzes dati liecina, ka Saeimas deputātu privāto automašīnu vidū ir gan prestižu auto spēkrati, gan tautā iecienītas automašīnas. Deputātu iecienītākās auto markas ir «Volvo», «Volkswagen», «Toyota» un «BMW». 

Pētot un atspoguļojot datus, «Delna» secinājusi, ka Saeimas deputātu privātie un lietojamie auto ir ļoti atšķirīgi, līdzīgi kā tas ir sabiedrībā, kur auto var būt pēdējo gadu jaunākie modeļi vai desmit un vairāk gadus vecas mašīnas.

Saeimas deputātu par 2012.gadu iesniegtās VID amatpersonas deklarācijas liecina, ka populārākās markas braucamrīki, kas deputātiem atrodas īpašumā vai lietošanā, ir «Volvo», «Volkswagen», «Toyota» un «BMW». Šīs markas ir arī 10 visvairāk reģistrēto auto vidū Latvijā.

Deputātiem īpašumā esošie auto vidēji ir par četriem gadiem vecāki, nekā lietošanā esošie. Vidējais īpašumā esošo auto ražošanas gads ir 2001., savukārt lietošanā esošo auto ražošanas gads ir 2005.

Trīs vecākās īpašumā esošās mašīnas R.Ražuka (RP) 1984.gada «Ford Escort», A.Ašeradina (V) 1988.gada «VAZ 31512» un J.Vucāna (ZZS) 1989.gada «Renault 19». Arī V. Ķirša (RP) īpašumā ir 1989.gada «Mercedes Benz», tomēr konkrēts modelis automašīnai nav norādīts.

Savukārt jaunākās automašīnas pieder E.Demiteram (RP) – 2012.gada «Volvo XC 60», A.Bērziņam (ZZS) 2011.gada «VW Sharan», D.Zaķim (V) 2011.gada «Volvo XC 60» un S.Dolgopolovam (SC) – 2011.gada «Toyota RAV4». Vairākiem deputātiem īpašumā un lietošanā ir vairāk par vienu transportlīdzekli.

Krīzes laikā no 2008. līdz 2009.gadam 22 šobrīd esošie deputāti savā īpašumā iegādājās personīgo automašīnu, taču ne vienmēr tie bijuši jauni auto. Tikai četri deputāti iegādājušies privātās automašīnas pēckrīzes periodā – 2011. un 2012.gadā.

Kopā pavisam 19 deputātiem nav deklarēti auto nedz īpašumā, nedz lietošanā. Tā, piemēram, Solvitai Āboltiņai, Aleksejam Loskutovam (V), Kārlim Seržantam (ZZS), Jānim Urbanovičam (SC), Valdim Zatleram (RP) un citiem pienākas auto no Saeimas autoparka, lai pildītu darba pienākumus. Lai arī šīs automašīnas privātām vajadzībām, teorētiski, nevajadzētu izmantot, publiski pieejamā informācija liecina, ka deputāti mēdz šo noteikumu apiet.

Atkarībā no deklarētās dzīvesvietas deputāti var pieteikties mēneša transporta kompensācijām. Kompensāciju minimālā un maksimālā summa ir atkarīga no deklarētās dzīvesvietas attāluma. Lielākās kompensācijas par transporta izdevumiem Saeimas otrajā gadā saņēmuši Jānis Dūklavs (ZZS), saņemot 4751,51 latu, Jānis Upenieks (pie frakcijām nepiederošs), kuram izmaksāti 4483,19 lati un Gunārs Bilsēns (RP), kurš pērn transporta kompensācijā saņēmis 4406,43 latus. Savukārt 20 Saeimas deputāti nav saņēmuši transporta kompensācijas.

Komentāri (90)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu