Jaunups: Šķēršļus Bērziņa karjerai neliksim, bet... (50)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Aizvadītās nedēļas nogalē Latvijas basketbolā parādījās jauna mapīte ar uzrakstu «Bērziņa lieta», kura tagad jau ceļo no viena kabineta uz otru. [s:47294] «VEF Rīga» klubam savam bijušajam spēlētājam Kasparam Bērziņam un viņa aģentiem samaksāt 440 000 eiro, plus segt basketbolista un aģentūras tiesas izdevumus. Šāds iznākums divu pušu strīdā pārsteidza vairākus basketbola cilvēkus un viens no tiem ir arī «VEF Rīga» padomes priekšēdētājs Edgars Jaunups.

- Izskatās, ka klubs saņēmis nelielu nokdaunu...

- Tiesvedība nav beigusies, esam ceļa sākumā. Tā bus gara un nopietna. Mēs pēc būtības nepiekrītam Arbitrāžas lēmumam. Kā minimums vērtējam pārsūdzēt šo lēmumu un vērsīsimies pret Bērziņu un viņa aģentiem arī nacionālā līmenī Latvijā. Ja šāds precedents stāsies spēkā, tas nozīmē, ka ilgtermiņa līgumus ar spēlētājiem mēs slēgt nevarēsim un, ka spēlētājiem kluba līguma ievērošana ir neobligāta. Viss konflikts sākās par to, ka bija līguma nosacījums, kurā jāparaksta iekšējie kārtības noteikumi, bet Kaspars to nebija izdarījis. No mūsu puses tā nebija mērķtiecīga rīcība, taču zināms, ka Kasparam ar disciplīnu ir bijušas problēmas sezonas garumā. Pašlaik juristi aprēķina zaudējumus, bet kā jau teicu, tiesvedība būs gara. Skumji. Kamēr nebija pieņemts lēmums, mēs publiski par šo jautājumu nerunājām, bet tagad argumentējam savu pozīciju. FIBA lēmums ir bezprecedenta gadījums un tas ļoti pārsteidz. Ja paraugāmies uz citiem Arbitrāžas lēmumiem līdzīgās lietās, tie ir citādāki. Protams, strīdā varēja būt viens vai otrs lēmums, bet jautājums ir par to, kāds ir gala rezultāts.

- Šī summa, kas jāsamaksā Bērziņam un viņa aģentūrai droši vien arī tevi pārsteidz?

- Jā, protams. Tā ir nepamatota. Viņi sarēķināja kopā Bērziņa līgumu, tajā skaitā arī summu, kuru spēlētājs būtu saņēmis, ja viņš pie mums būtu spēlējis arī nākamsezon.

- Summa ir par diviem gadiem?

- Tieši tā, neskatoties uz to, ka viņš nav spēlējis šosezon pie mums, bet tagad spēlē Spānijā. Tā ir aprēķināta uz priekšu. Esmu runājis ar vairākiem juristiem un arī aģentiem, visi bola acis un ir pārsteigti. Jāpiebilst, ka mēs vairākkārt piedāvājām mierizlīgumu, jo nevēlējāmies plēsties, bet Bērziņa aģentūras cilvēkiem bija mērķis iet līdz galam. Viņi bija ļoti pārliecināti, ka vienā vai otrā veidā pierādīs savu taisnību Arbitrāžai. Par basketbolu šeit vispār netika domāts un runāts, līdzīgi rīkojās arī Bērziņš, kurš bija gatavs nespēlēt pat gadu, ticot, ka spriedums būs labvēlīgs.

- Kamēr «VEF Rīga» plāno apstrīdēt lēmumu arī Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) Lozannā, ir kāda instance, kura var liegt Bērziņam turpināt spēlēt Spānijā?

- Teorētiski par to varētu domāt, taču tas nav mūsu mērķis. Lai Kaspars brauc un spēlē, viņam ir pietiekami daudz gadu, nestabila karjera, neko ievērības cienīgu viņš nav sasniedzis, un, ja viņš tagad nespēlētu, tas nozīmētu, ka viņa karjera ir beigusies. Lai spēlē... Cita lieta, ka mēs aprēķināsim zaudējumus, tajā skaitā nesaņemto pārejas maksu un Latvijas tiesā prasīsim no viņa zaudējumu piedziņu. Šķēršļus karjerai neliksim. Spriedumam bija jābūt ātrāk un man ir jautājums - ko tiesa tik ilgi vērtēja pusgadu, ja galarezultātā tā pieņēma tikai pretējās puses argumentus? Spriedums ir vienos vārtos un nevaru saprast, kas bija tas apgrūtinājums, lai pie kaut kāda rezultāta nonāktu agrāk.

- Precizē, Bērziņam līgums ar «VEF Rīga» bija arī uz nākamo sezonu?

- Jā, tieši tā.

- Ar Latvijas Basketbola savienību (LBS) tiksieties un runāsiet par šo «Bērziņa lietu»?

- Gan jau runāsim un argumentēsim savu pozīciju. Ja arī FIBA jautās LBS, arī tad sniegsim savu pozīciju. Esam gatavi savu pozīciju paust un darīsim to arī turpmāk, bet lielākā problēma ir tā, ka nav iespējams runāt par kluba stratēģiju ilgtermiņā, jo ilgtermiņa līgums pēkšņi nav spēkā. Galvenais, lai ir maksātspējīga aģentūra, kura var finansēt tiesas procesu. No šī gadījuma laikam var secināt, kāda būs FIBA prakse šādos jautājumos, jo pretējā gadījumā ilgtermiņa līgumi nav iespējami, klubs nekādā veidā nav aizsargāts.

- Kad Lozannas puse skatīs šo jautājumu?

- Vēl neesam iesnieguši savus argumentus pārsūdzībai, juristi tos vērtē un pēc tam lemsim par tālāko rīcību.

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu