Ministri tērējas arī smalkos restorānos, izmantojot valsts kredītkartes (177)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: willem!, CC BY-SA 2.0

Jau vairākus gadus ministriem ir iespēja saņemt kredītkarti, lai ārvalstīs būtu vienkāršāk samaksāt par viesnīcu, transportu un pavakariņot ar ārvalstu kolēģiem. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums «De facto» ieguvis izdrukas par bijušo izglītības un zinātnes ministru norēķiniem, kas parāda, ka kartes lietotas ne tikai tēriņiem ārzemēs.

Bijušais ministrs Rolands Broks (ZZS) karti ar 2000 latu limitu nav izmantojis vispār, taču viņa pēcteči amatā Roberts Ķīlis (RP) un Vjačeslavs Dombrovskis (RP) visai daudz.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) skaidro, ka karti komandējuma izdevumiem un dienas naudai lieto, lai būtu vieglāk administrēt un kontrolēt ministru tēriņus ārvalstīs. Tomēr izdrukas par kontu apgrozījumu liecina, ka gan Ķīlis, gan Dombrovskis tērējis naudu arī Latvijā. Piemēram, Ķīlis vakariņojis smalkā itāļu restorānā «Monterosso», kas atrodas blakus ministrijai.

«To es atzīstu. Pēc tam man pateica, ka nedrīkst lietot. To es nezināju,» taisnojas eksministrs Ķīlis un saka, ka to atminas kā vienīgo pirkumu ar ministrijas karti Latvijā.

Izdrukas gan liecina, ka tie nav vienīgie tēriņi. Ķīlis par trīs latiem iepircies «Narvessen» kioskā, četrus latu tērējis lidostas kafejnīcā. Savukārt Dombrovskis par diviem latiem iepircies fotoveikalā. Abi ministri karti visvairāk izmantojuši, lai apmaksātu galvenokārt četru un pieczvaigžņu viesnīcu un restorānu rēķinus, atrodoties ārpus valsts.

«Mums nav bijis gadījums, kad mēs [ministriem] liktu atmaksāt, nav nācies konstatēt, ka būtu kādi nepamatoti izdevumi,» saka IZM nodrošinājuma un finanšu departamenta direktors Elmārs Martinsons, nespējot atbildēt, cik pamatota bijusi Ķīļa iepirkšanās avīžu kioskā un citur.

Interesi par ministrijas kredītkartēm izrāda Valsts kontrole (VK), kas pašlaik ministrijās veic finanšu revīziju. Valsts kontroliere Elita Krūmiņa atzīmē, ka jautājums par reprezentācijas izdevumiem normatīvo aktu līmenī nav noregulēts un pašlaik līdzekļu racionāla izlietošana gulstas uz ministriju augstākajiem ierēdņiem. Taču iespējamas esot situācijas, kad valsts sekretāri nav pietiekami uzstājīgi pret ministriem un viņu iesniegtajiem pamatojumiem rēķinu atmaksā.

Krūmiņa min, ka VK plāno iegūt atskaites par kredītkaršu izdevumiem no visām ministrijām, iepazīties ar tēriņiem un rudenī nākt klajā ar ieteikumiem normatīvo aktu pilnveidošanai.

Komentāri (177)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu