Ekonomikas policija novērš iespaidīgu kaitējumu valstij (30)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Images_of_Money, CC BY-SA 2.0

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) pērn veica apjomīgas izmeklēšanas un nosūtīja kriminālvajāšanai vairākus iepriekšējos gados uzsāktus kriminālprocesus, novēršot kaitējumu valstij un cietušajiem vairāk nekā 18 miljonu eiro apmērā, informē Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins. 

Par noziedzīgi iegūtiem atzītie naudas līdzekļi ieskaitīti valsts budžetā vai atgriezti cietušajām fiziskajām un juridiskajām personām. Dažādu kriminālprocesu ietvaros tika uzlikts arests naudas līdzekļiem vairāk nekā 28 miljonu eiro apmērā.

2013.gadā ENAP darbinieki novērsuši mēģinājumus izkrāpt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus lielā apmērā. Tāpat apturēta vairāku organizētu krāpnieku grupu darbība. Pagājušajā gadā kopā uzsākti 11 kriminālprocesi par ES fondu līdzekļu izkrāpšanu lielā apmērā vai organizētā grupā. Šajos par sevišķi smagiem atzītajos noziedzīgajos nodarījumos kopumā mēģināts izkrāpt gandrīz piecus miljonus eiro ES fondu līdzekļu.

Pērn kriminālvajāšanā nosūtīti seši jau iepriekš uzsākti kriminālprocesi, kuros izmeklēti ES fondu līdzekļu izkrāpšanas mēģinājumi kopumā gandrīz trīs miljonu eiro apmērā. Ievērojamas summas mēģināts izkrāpt gan lauksaimniecības, gan dažādu uzņēmējdarbības un komercdarbības attīstības projektu ietvaros.

Tāpat ENAP darbinieki atklājuši un aizturējuši vairāku noziedzīgo grupējumu darbību. Kriminālvajāšanai pērn nosūtīti septiņi kriminālprocesi, kas ierosināti pret četrām organizētām grupām, kuru ietvaros kopumā 30 personas ar viltotu privāto testamentu palīdzību izkrāpušas dzīvokļus. Krāpnieki apzinājuši vientuļus, vecus cilvēkus, lai pēc viņu nāves, izmantojot viltotu testamentu, iegūtu šiem cilvēkiem piederošu īpašumu. Krāpšanā nodarīts materiālais zaudējums vairāk nekā 280 tūkstošu eiro apmērā.

Oktobrī ENAP aizturējuši organizētu grupu, kas izstrādājusi krāpniecisku shēmu, lai ar viltotu dokumentu palīdzību izkrāptu gandrīz pusotru miljonu eiro, iesniedzot prasību tiesā par it kā pastāvoša parāda piedziņu. 2013.gada beigās uzsākta kriminālvajāšana pret četrām personām.

2014.gadam ENAP kā savas darba prioritātes izvirzījis nelegālās akcīzes preču aprites ierobežošanu, cīņa ar viltotas naudas izplatīšanu un izgatavošanu, kā arī noziegumu novēršanu, izmantojot tehnoloģijas, apkarojot dažāda veida krāpšanu internetā, kā arī datorpirātismu. Arī ES struktūrfondu izkrāpšanas mēģinājumu apkarošana joprojām būs viens no ENAP darbības prioritārajiem virzieniem.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu