Video: Uz Mēness novērota sadursme ar meteorītu (30)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Arjan Almekinders, CC BY-NC-ND 2.0

Uz Zemes izvietota observatorija  publicējusi video, kurā redzams, kā aptuveni 400 kilogramus smags meteorīts saduras ar Mēnesi aptuveni 61 000 km/h lielā ātrumā, informē «RT».

Meteorīts ir desmit reizes lielāks, nekā fiksēts iepriekšējās Mēness sadursmēs ar meteorītiem. Kļuvis zināms, ka tas uz Mēness atstājis 40 metrus platu krāteri. «Tā ir lielākā un spēcīgākā sadursme, kāda jebkāda novērota uz Mēness,» paudis projekta «MIDAS» pārstāvis Hosē Madjedo.

Kad meteorīts bija sasniedzis vieglās automašīnas svaru, tas pārvietojās ar ātrumu 61 000 km/h. Saskaroties ar Mēness virsu, radies balts gaismas uzplaiksnījums.

«MIDAS» zinātnieki, kuri pēta sadursmes uz Mēness kopš 2009.gada, stāsta, ka sprādziena radītā enerģija ir ekvivalenta 15 tonnu trotila sprādzienam. Sadursmi būtu bijis iespējams novērot ar neapbruņotu aci arī no Zemes, taču meteorīts ietriecās Mēness neredzamajā pusē.

Šī sadursme pārspēj iepriekšējo fiksēto Mēness sadursmi ar kādu objektu, ko NASA fiksējusi pagājušā gada martā.

Šāda lieluma meteorīti tiek uzskatīti par atlūzām no kāda lielāka kosmiskā objekta. Zinātnieki atgādina, ja arī kāds lielāks meteorīts nokļūst Zemes atmosfērā, tad tas pakāpeniski sadeg.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu