Laika zīmju vērotājs paredz, ka martā gaidāmi pārsteigumi (147)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: rverscha, CC BY-NC-SA 2.0

Marts ir kalendārā pavasara pirmais mēnesis. 20.martā plkst.8.57 sākas astronomiskais pavasaris, taču laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs martā paredz vēl dažu labu ziemīgu pārsteigumu.

Ticējums saka, ka marta vējš un aprīļa lietus nes mājā lielu svētību. Sauss marts, mitrs aprīlis un pavēss maijs pilda klētis, šķūņus un pagrabus. Marts pēc savas būtības vēl nav īsts pavasaris, bet gan vairāk priekšpavasaris. Tāpēc arī ticējums saka, ja janvārī ir marts, tad martā janvāris. Pagājušā janvāra sākums bija ar aprīlim raksturīgiem laika apstākļiem. Tā ir zīme, ka marta pirmajā pusē ziema neatkāpsies, bet izspēlēs ne vienu vien «ziemīgu joku», brīdina laika zīmju vērotājs.

Arī pārsvarā siltais februāris liecinot par nokrišņiem bagātu un ne visai pavasarīgu pirmo pavasara mēnesi. Savukārt 1.februāris, kas prognozē pavasari, bija vējains un tas norādot uz vējainu martu un aukstu pavasari.

Līdzīgi laika apstākļi, kā šobrīd februārī, turpināsies arī martā, prognozē Bukšs. Kopumā marts būšot salīdzinoši vēss un nokrišņiem bagāts - mēneša vidējā temperatūra drusciņ virs nulles, bet nokrišņu būšot vairāk nekā parasti. Laikā līdz Ģertrūdei (17.marts) pārsvarā gaidāms nakts sals, kas dažviet var sasniegt -10 grādu atzīmi. Saulainās dienās gaiss saulītē iesilšot līdz +8 grādiem.

Mēneša otrajā pusē un beigās gaidāmi mainīgi laika apstākļi un dažāda veida nokrišņi. Dažviet uz pagājušās ziemas trūcīgā sniega rēķina krietni var papildināties sniega krājumi. Ieplūstot siltākam gaisam, mēneša beigās temperatūra sasniegs +10 un vairāk grādus, paredz laika zīmju vērotājs

Marts ir laiks, kad kļavām un bērziem sāk tecēt sula. Saulainās vietās sāk ziedēt sniegpulkstenītes, bet mēneša beigās arī zilās vizbulītes un māllēpes. Baložu jeb putnu mēnesī sāk atgriezties mūsu gājputni. Marta pirmajās dienās krauķi, bet marta vidū lauku cīruļi un māju strazdi. Mēneša beigās arī baltās cielavas un stārķi. Martā zaķim dzimst pirmie mazuļi, alnim aug jaunie ragi un no ziemas miega mostas lācis. Sērsnu mēnesis ir laiks, kad sākas pavasara pali un ziema atkāpjoties var iekost ne pa jokam. Lietains marts norāda uz vājām ražām, bet marta putekļi ir dārgāki par sudrabu un zeltu.

Komentāri (147)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu