Notiks pilnmetrāžas dokumentālās spēles «Tapieris» pirmizrāde (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

6. martā «Splendid Palace» notiks Ilonas Brūvere pilnmetrāžas dokumentālās spēles «Tapieris» pirmizrāde.

Tapieris - tango karalis Oskars Stroks, neiepazītais misters X, mūziķis, kas sāk savu karjeru ar mēmā kino muzikālo pavadījumu kinoteātrī pagājušā gadsimta sākumā. Buenosairesas, Romas, Parīzes un Berlīnes mūzikas un deju klubos aizvien vēl skan Stroka melodijas. «Tapieris» ir stāsts par mūziķi, kas cīnās par savu mūziku laikā, kad pasauli pāršalc lielā depresija- pirmā ekonomiskā krīze, kas šodienas eksistencei daudziem piedāvā līdzīgus spēles noteikumus. Tapieris ir laikmetīga varoņa prototips - viņa mūžīgie parādi un neveiksmīgā uzņēmējdarbība ar nemitīgiem centieniem atrisināt finansiālās problēmas, sasaucas ar mūsdienu realitāti.

Stroks iemanto skatītāju un filmas veidotāju simpātijas ar savu sapni par mūziku, neskaitāmajiem romāniem un visām ar to saistītajām nepatikšanām. Tapieri Stroku apbur mēmā kino kustīgo bilžu burvība, kas liek viņam stāstīt par to savā- mūzikas valodā. Filma seko Oskara Stroka veiksmēm un neveiksmēm netieši balstoties uz Latvijas Valsts arhīva dokumentiem. Komponista radošās biogrāfijas kontā ir vairāk kā 300 skaņdarbu. Komponistu savienībā Stroku uzņem 30 gadus pēc viņa nāves.

Ilonas Brūveres filmā komponista biogrāfijas fakti saplūst ar pagājušā gadsimta sākuma vizuālo rekonstrukciju, kas skatītājiem sniedz iespēju izdzīvot un izjust Stroka likteni, tā filmu raksturo kino zinātnieks Viktors Freibergs. Aktrise Marija Bērziņa, kas atveido komponista mūzu Luizi, atgādina Stroka teikto; Tango ir mūzika, ko vienmēr esam mīlējuši un mīlēsim. Tā ir mūzika, kur atklājas cilvēka dvēsele.

Scenārija autore un režisore - strādāt pie jauna filmas materiāla man nozīmē doties laika, telpas un nepiedzīvotu notikumu ceļojumā, ikreiz atklājot jaunu patiesību par īstenību. Ekrāns šajā gadījumā ir izziņas projekcija, kuru mēs- filmas veidotāji, izspēlējam kopā ar skatītāju. TAPIERIS stāsta par laiku, kurā meklējam atbildes uz neatbildētiem jautājumiem par iespējamo un neiespējamo Esības vieglumu.

Režisore 2012. gadā saņēmusi Gada balvu Lielais Kristaps par Labāko dokumentālās filmas režiju pilnmetrāžas filmai VERSIJA VERA. Brūveres portretfilmas izceļas ar spilgtu tēlainību un individuālu režisora pieeju filmu varoņiem. Tās vairākkārt saņēmušas starptautisku atzinību. Pussimts režisores darbi, kuriem viņa ir arī scenārija autore, demonstrēti Latvijas televīzijas ēterā. Kino un televīzijas režisore savās filmās un raidījumos piesaista ar izteiktu ekrāna vizualitāti.

Galvenajās lomās: Jakovs Rafalsons, Gints Grāvelis, Marija Bērziņa un Andris Bulis

Epizodēs: Juris Lisners, Juris Bartkevičs, Berta Vilipsone, Imants Pakalnietis, Una Jansone,

Ieeja ar ielūgumiem un biļetēm, kas pieejamas kinoteātra «Splendid Palace» biļešu kasēs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu