Būvē jaunus dzīvojamo namu projektus Rīgā un Jūrmalā (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pašlaik ir vērojama aktīva jaunu dzīvojamo namu būvniecība Rīgā un Jūrmalā, kurus paredzēts atvērt jau šogad, taču ne mazums ir projektu, kuriem jau ir iezīmēta celtniecības vieta un šobrīd notiek dokumentu un skiču sagatavošanas, būvniecības uzņēmumu atlases process. To apstiprina ekskluzīvā nekustamā īpašuma tirgus segmenta eksperte, Baltic Sotheby’s International Realty valdes locekle un līdzīpašniece Ilze Mazurenko, portālu «Apollo» informēja PR un mārketinga vadītāja Ingrīda Šmite.

«Pēdējo mēnešu laikā diezgan bieži ir nācies investorus un jauno projektu attīstītājus konsultēt gan racionālāka un ērtāka dzīvojamo telpu plānojuma jautājumos, gan tādos aspektos kā materiālu un dizaina izvēle, tehniskie un energoekonomiskie risinājumi. Ir nācies ne mazums analizēt un raksturot tirgus situāciju, diskutēt par jauno projektu izmaksu atbilstošu noteikšanu gala pircējam un faktoriem, kas nosaka jaunbūvētā nama un tajā esošo dzīvojamo telpu augstāku vai zemāku vērtību,» atzīmē Ilze Mazurenko.

Jaunu projektu būvniecība notiek gan Rīgas vēsturiskajā centrā, tā saucamajā klusajā centrā, gan Ķīpsalā, gan arī nedaudz tālāk no centra tā saucamajā biznesa segmentā. Ir ievērojami sarosījušies gan vietējie, gan ārvalstu investori, jauno projektu būvniecībā piedalās arī atsevišķas bankas.

Analizējot norises ekskluzīvajā nekustamo īpašu segmentā, redzam, ka, pateicoties investīcijām, pakāpeniski tiek sakārtots galvaspilsētas vēsturiskais centrs – tiek renovēti un pilnībā atjaunoti izcilāko arhitektūras paraugu nami, savukārt tukšajās vai iepriekšējo graustu vietās tiek celti jauni nami, kuru arhitektūras modernie vaibsti veiksmīgi iekļaujas kopējā arhitektoniskajā ainavā, stāsta eksperte Ilze Mazurenko. Interjeru dizainam tiek piesaistīti gan vietēji speciālisti, gan ārvalstu dizaineri. Tā, piemēram, vēsturiskā nama Elizabetes ielā 4 (attēlā) telpu interjera izstrādāšanā ir iesaistīti itāļu dizaineri.

Dzīvojamās telpas ekskluzīvajā segmentā ierindo virkne būtisku faktoru: atrašanās vieta, plānojums, apdares materiāli, griestu augstums, koplietošanas telpu plašums un pielietojums, autostāvvietas iespējamība, diennakts apsardze, kā arī augsta līmeņa apkures un ventilācijas tehnoloģiju pielietojums. Ja minētie parametri atbilst noteiktiem standartiem, tad šādu projektu namos pircējam jārēķinās ar 3000 – 5000 EUR par kvm, atzīmē Mazurenko.

Runājot par tendencēm no pircēju puses, eksperte atzīmē, ka vēlmes ir dažādas – ne mazums pircēju dod priekšroku kluba tipa mājām, kurās ir ne vairāk par 12-16 apartamentiem, un šāds piedāvājums tirgū ir jau tagad. Arī apdares izvēles ziņā pircēji ir atšķirīgi – vieni dod priekšroku dzīvoklim ar gatavu apdari, citi savukārt izvēlas kādu no attīstītāja piedāvātajiem dizaina variantiem un iespējas veikt korekcijas dzīvokļa plānojumā, komentē eksperte.

Arī Jūrmalā notiek aktīva būvniecība: virkne jauno projektu namu durvis vērs jau šovasar, daļa – 2015.gada sezonā. «Privātmāju celtniecības sektorā liela rosība gan nav vērojama, jo pārsvarā zeme tiek izmantota jauniem daudzdzīvokļu projektiem vai īpaši vērtīgākās mājas tiek rūpīgi renovētas. Pieprasījumu ziņā ir vērojamas jaunas tendence – lielāka vēlme pēc miera, klusuma, tālāk no atpūtas un izklaides vietām, kas vienlaikus nozīmē arī zemāku cenu. Tāpēc jaunie projekti jau tagad tiek būvēti tālāk no jūras, tuvāk Lielupei,» komentē Baltic Sotheby’s International Realty valdes locekle.

Jauno projektu namiem raksturīgs moderns stils un plaši, stikloti logi, lai iespējami vairāk varētu izmantot saules gaismu, pārsvarā tie ir 3-4 stāvu nami, atbilstoši Jūrmalas pilsētas apbūves noteikumiem, stāsta eksperte. Dzīvojamo telpu izmaksas šeit ir plašā amplitūdā – no 2000 līdz 6 000 EUR par kvm, ko ietekmē jau iepriekš minētie faktori – atrašanās vieta, izmantotie materiāli, dizains, arhitektūra, plānojums. Ir arī projekti, kuros kvm izmaksa ir virs 6000 EUR, sasniedzot pat 10 000 EUR, taču tie ir vairāk izņēmuma gadījumi, nekā kopējas tendences.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu