Gandrīz puse interneta krāpšanas upuru neatgriezeniski zaudējuši savu naudu (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sean MacEntee, CC BY-SA 2.0

Aģentūra «B2B International» sadarbībā ar «Kaspersky Lab» 2013.gada vasarā visā pasaulē veica pētījumu, kurā atklājās, ka aptuveni 41% interneta lietotāju, kas zaudējuši naudu finanšu interneta krāpnieku darbības rezultātā, nav varējuši atdabūt nozagtos līdzekļus pilnā apjomā, informē «Kaspersky Lab» pārstāve Irīna Borovaja.

Tiek atgādināts, ka pat tad, ja krāpniekiem ir izdevies nolaupīt internetbankas vai maksājumu lietotāja naudu, pastāv iespēja to atgūt - bankai to brīvprātīgi atlīdzinot vai arī operatīvi atrodot noziedznieku. Tomēr «B2B International» aptaujas dati liecina, ka šāda iespēja nav simtprocentīga.

Pētījums liecina, ka vien 45% interneta krāpnieku upuru ir spējuši atgūt visu nozagto naudu, un vēl 14% — tikai daļu no zaudētās summas. Atlikušie 41% cietušo nespēja atgūt zaudētos līdzekļus.

Visbiežāk neatgriezeniski zaudētā nauda, kas nozagta, lietotājam mijiedarbojoties ar maksājumu sistēmām — par to informēja 33% finanšu krāpnieku upuru. 17% gadījumu nauda tika nozagta darbojoties ar internetbanku, savukārt 13% cietušo ir no interneta veikalu klienti.

Bankas un interneta veikali biežāk atdod klientiem ļaunprātīgos uzbrukumos nozagto naudu nekā, piemēram, maksājumu sistēmas — pilnu zaudējumu atlīdzību pēc ļaunprātīgiem uzbrukumiem ir saņēmuši 12% interneta veikalu lietotāju un 15% banku klientu. Par visu maksājumu sistēmu izmantošanas laikā nozagto līdzekļu atpakaļ saņemšanu informēja 10% lietotāju. Arī neatdotās naudas īpatsvars ir ievērojams. Kopā 6% interneta veikalu lietotāju nav atguvuši zaudēto naudu. Arī 4% internetbanku lietotāju un 4% maksājumu sistēmu lietotāju nav atguvuši savu naudu.

Jāatzīmē, ka liels skaits lietotāju ir pārliecināti, ka viņus aizsargā pakalpojumu sniedzēji, kurus izmantojot, tiek veiktas naudas transakcijas. Balstoties uz Latvijā veiktas aptaujas datiem, kas veikta pēc «Kaspersky Lab» pasūtījuma, 91% respondentu uzskata, ka banka ir veikusi visus nepieciešamos viņu datu aizsardzības pasākumus, bet 57% aptaujāto domā, ka zādzības gadījumā banka atgūs viņu naudu.

Ņemot vērā tiešsaistes finanšu krāpšanas raksturīgās iezīmes, «Kaspersky Lab» ir izstrādājis oriģinālu tehnoloģiju «Safe Money», kas nodrošina mērķtiecīgu aizsardzību pret finanšu kiberuzbrukumiem.

Tehnoloģijā «Safe Money» ietvertie mehānismi rada maksimāli aizsargātu vidi, kurā lietotājs var bez bažām veikt darbības ar savām finansēm. «Safe Money» ir iekļauta aizsardzības risinājumos mājas lietotājiem – «Kaspersky Internet Security 2014» un «Kaspersky PURE 3.0», kā arī vairāku atšķirīgu platformu ierīču aizsardzībai paredzētajā risinājumā «Kaspersky Internet Security — Multi-Device.»

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu