Divas profesionālās vidusskolas plāno likvidēt, pievienojot Rīgas Valsts tehnikumam (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Laidzes Profesionālo vidusskolu un Limbažu Profesionālo vidusskolu ar šā gada 1.septembri plānots pievienot profesionālās izglītības kompetences centram «Rīgas Valsts tehnikums», liecina rīkojuma projekti par vidusskolu likvidāciju, kurus šodien izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Rīkojuma projekti paredz noteikt, ka tehnikums ir vidusskolu izglītības programmu, funkciju, tiesību, saistību, prasību, finanšu līdzekļu, bilancē esošās mantas, lietvedības un arhīva pārņēmējs.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norāda, ka Laidzes Profesionālajā vidusskolā uz 2014.gada 1.janvāri mācās 208 izglītojamie, tostarp Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansētās grupās - 26 izglītojamie. Turklāt izglītojamo skaits vidusskolā pēdējos gados nepārtraukti samazinās, piemēram, 2010.gadā tajā mācījās 269 audzēkņi. Tādējādi vidusskolai ir grūtības ar uzņemšanas plāna izpildi.

«Ņemot vērā demogrāfisko situāciju turpmākajos gados, vidusskola maza izglītojamo skaita dēļ kā patstāvīga izglītības iestāde nevarēs pastāvēt, jo atbilstoši izglītojamo skaitam piešķirtais valsts budžeta finansējums būs nepietiekams, lai segtu izglītojamo skaitam nesamērīgo vidusskolas platību un infrastruktūras uzturēšanas izdevumus. Nepietiekamais finansējums vidusskolas attīstībai var ietekmēt arī izglītības kvalitāti, jo nebūs iespējams uzlabot esošo izglītības programmu īstenošanas materiāli tehnisko bāzi, un jaunu darba tirgum nepieciešamu izglītības programmu ieviešanu,» uzsver ministrijas pārstāvji.

Izvērtējot visus apstākļus, ministrija nolēma, ka vidusskolas pievienošana tās padotībā esošajam tehnikumam ir visoptimālākais risinājums. Tādējādi vidusskola kļūst par tehnikuma mācību vietu Laidzē, kas ir objektīvi nepieciešama. Pievienojot vidusskolu tehnikumam, ņemot vērā tehnikuma prestižu, finansiālās iespējas attīstīt mācību vietu Laidzē, kā arī iespēju piesaistīt ES fondu finansējumu un nodrošināt augstu izglītības kvalitāti, tiks paplašināts piedāvāto izglītības programmu, tostarp pieaugušo izglītības un tālmācības programmu, skaits un atbilstoši uzlabota materiāli tehniskā bāze tehnikuma mācību vietā Laidzē. Tādējādi tiks saglabāta pieejamība kvalitatīvai izglītībai reģionā un nodrošināta vidusskolas kā tehnikuma mācību vietas attīstība.

Savukārt Limbažu Profesionālajā vidusskolā uz šā gada 1.janvāri mācās 199 izglītojamie, no kuriem ESF finansētās grupās ir 14 izglītojamie. Arī šajā skolā izglītojamo skaits pēdējos gados sarucis, un, piemēram, 2010.gadā bija 281 izglītojamais. Tādēļ vidusskolai ir grūtības ar uzņemšanas plāna izpildi. Turklāt daudzas mācību grupas ir ar nelielu izglītojamo skaitu - 7-10 izglītojamie grupā.

Ministrija norāda, ka vidusskola īsteno darba tirgum nepieciešamās izglītības programmas, taču materiāli tehniskā bāze ir novecojusi. Ņemot vērā, ka Limbažos ir trīs vispārizglītojošās vidusskolas, profesionālā vidusskola nespēj piesaistīt pamatskolu beidzējus.

Lai uzlabotu vidusskolas izglītības programmu īstenošanas materiāli tehnisko bāzi, ir nepieciešams valsts budžeta un Eiropas Savienības fondu finansējums. Tā kā vidusskolai valsts budžeta finansējums tiek piešķirts saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par profesionālās izglītības programmu īstenošanas izmaksu minimumu uz vienu izglītojamo un ir atkarīgs no izglītojamo skaita vidusskolā, tas ir nepietiekams izglītības programmu materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai. Savukārt ES fondu finansējums nav pieejams mazai izglītības iestādei ar nelielu izglītojamo skaitu un bez attīstības perspektīvas.

Arī saistībā ar šo skolu ministrija akcentē, ka vidusskola maza izglītojamo skaita dēļ kā patstāvīga izglītības iestāde nevarēs pastāvēt, jo piešķirtais valsts budžeta finansējums būs nepietiekams, lai segtu izglītojamo skaitam nesamērīgi lielo vidusskolas platību un infrastruktūras uzturēšanas izdevumus. Līdz ar to finansējuma trūkums varētu negatīvi ietekmēt izglītības kvalitāti.

Vidusskola kļūst par tehnikuma mācību, vietu Limbažos un, ņemot vērā tehnikuma prestižu, finansiālās iespējas attīstīt mācību vietu Limbažos, kā arī spēju piesaistīt ES fondu finansējumu un nodrošināt augstu izglītības kvalitāti, tiks paplašināts piedāvāto izglītības programmu, tostarp pieaugušo izglītības un tālmācības programmu, skaits un atbilstoši uzlabota materiāli tehniskā bāze tehnikuma mācību vietā Limbažos. Tādējādi tiek saglabāta pieejamība kvalitatīvai izglītībai reģionā un nodrošināta vidusskolas kā tehnikuma mācību vietas attīstība.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu