Janvārī nedaudz pieaugušas būvniecības izmaksas (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CSB

2014.gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, būvniecības izmaksas pieauga par 0,5%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 2,9%, būvmateriālu cenas pieauga par 0,3%, bet izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai samazinājās par 0,7%.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā samazinājās par 0,2%. Strādnieku darba samaksa bija par 2,7% mazāka nekā decembrī. Jāņem vērā, ka darba samaksā par iepriekšējo mēnesi ierēķinātas arī neregulārās piemaksas un prēmijas par gada rezultātiem. Mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas pieauga par 0,5%, būvmateriālu cenas palika nemainīgas.

Janvārī ir aktualizēti būvniecības izmaksu indeksa aprēķinos lietotie svari, kas atspoguļo 2013.gadā būvuzņēmumu pašu spēkiem veikto būvdarbu apjomu un struktūru. 2014.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumu un ap 30 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus tiek izmantotas arī būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2013.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 64% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1,4 milj. eiro (984 tūkst. latu) gadā, no tiem 20% uzņēmumu darbu apjoms bija virs 7 milj. eiro (4,92 milj. latu) gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Ražotāju cenas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu