Četras reizes pieaudzis automašīnu apzagšanas gadījumu skaits (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kevin dooley, CC BY-SA 2.0

Pagājušajā gadā, laikā no 1.janvāra līdz 15.februārim, tika apzagtas 35 automašīnas, bet šogad to skaits pieaudzis līdz 120, liecina apdrošināšanas kompānijas «Gjensidige Baltic» dati.

Salīdzinot attiecīgos laika periodus pērn un šogad - automašīnu apzagšanu skaits palielinājies par 242%.

Viens no iemesliem zādzību skaita pieaugumam ir siltā ziema un nelielais sniega daudzums, kas automašīnas apzagšanu garnadžiem padara tehniski vienkāršāku. Salā detaļu noņemšana automašīnām ir grūtāka, ņemot vērā, ka plastmasa un stikls ir trauslāki - lielāka iespēja ir detaļām salūzt, nekā noņemt tik kvalitatīvi, lai vēlāk varētu tās pārdot tālāk.

Protams, lielākoties tiek nozagti auto spoguļi. To zādzību skaits pēdējo divu gadu laikā pieaudzis par aptuveni 50%. Taču zagļi iekāro arī citas automašīnas detaļas, kuras vien iespējams – gan no automašīnas ārpuses, gan iekšpusē, norāda kompānijā.

«Ja salīdzina 2012. un 2013. gadu, kopējais apzagšanu skaits ir pieaudzis par 44%, kas ir visai nozīmīgs rādītājs. Vēl bez spoguļiem automašīnām nozog arī parkošanās sensorus, reizēm pat ar visiem atdurstieņiem, automašīnas lukturus, navigācijas aprīkojumu, kas gan ir vairāk raksturīgs BMW markas automašīnām. Tik strauju noziegumu skaita pieaugumu izskaidrot grūti, ņemot vērā, ka ekonomiskā situācija valstī uzlabojas. Iespējams, sava ietekme varētu būt pērn ieviestajiem krimināllikuma grozījumiem, kas stājās spēkā pagājušā gada 1.aprīlī. Likums paredz samazināt sodu maksimālās un minimālās robežas vairākiem noziegumiem. Pērn līdz jūnija sākumam no soda tika atbrīvotas 140 notiesātās personas, līdz gada beigām to bija vēl vairāk,» skaidro Aivars Vasaraudzis, AAS «Gjensidige Baltic» Transportlīdzekļu atlīdzību nodaļas vadītājs.

Ja savā automašīnā būsiet atstājuši mantas, kas var pievilināt zagli – datoru (pat tikai datora soma, jo zaglis nevar zināt, vai tā ir tukša vai pilna), fotoaparātu, planšeti, telefonu, vai kādas citas vērtīgas lietas – tas var pamudināt mēģināt uzlauzt automašīnu vai izsit logu, lai tiktu pie iekārojamām lietām transportlīdzekļa salonā. Taču gadījumi, kad izsit stiklus, salauž atslēgas, lai kaut ko paņemtu no salona, salīdzinājumā ar auto daļu zādzību, nenotiek pārāk bieži, teikts kompānijas paziņojumā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu