Aicina uz jaunu sarunu ciklu «Valoda tulkojumā» (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mūsdienu pasaule nav iedomājama bez informācijas apmaiņas starp dažādās valodās runājošiem cilvēkiem un tautām, bez dokumentu un lietišķās informācijas tulkošanas, bet īpaša ir daiļliteratūras tulkošana. Te visspilgtāk redzams, ka valoda ir cilvēka apziņā formulētās un reizēm neapziņā ietvertās pasaules izpausmes veids, ne tikai savstarpējās saziņas, bet arī atšķirīgu kultūru saprašanās veids. Dzejas, prozas un dramaturģijas darbu tulkotāji savas nacionālās kultūras ietvaros interpretē citu kultūru dvēseles pieredzi, vienlaikus bagātinot savu dzimto valodu un tiecoties nepazaudēt citā valodā izteikto.

Sešu sarīkojumu ciklā literatūrzinātnieces Anitas Rožkalnes sarunu biedri būs Valdis Bisenieks, Knuts Skujenieks, Dace Meiere, Silvija Brice, Guntars Godiņš un Pēteris Jankavs.

Tikšanās vieta un laiks: grāmatu un kultūrpreču mājā «Niceplace Mansards» Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 21a katra mēneša pirmajā trešdienā plkst.18.00.

Intervijas formā iepazīsimies tuvāk ar dažiem no izcilākajiem mūsdienu latviešu tulkotājiem, uzmanības lokā paturot tēmas:

• latviešu valodas iespējas izteikt citu tautu valodās ietverto;

• kultūras kodu un zīmju atveides iespējas un līdzekļi latviešu valodā;

• tulkošana kā valodas lietojuma savdabīgs psiholoģisks process;

• tulkojumu loma nācijas kultūrā.

Pasākumu ciklu noslēgs konference Eiropas Valodu dienās š. g. 26.septembrī.

Uz pirmo tikšanos sarunu ciklā «Valoda tulkojumā» ar Valdi Bisenieku un Anitu Rožkalni Latviešu valodas aģentūra aicina trešdien, 5.martā, plkst.1800 grāmatu un kultūrpreču mājā «Niceplace Mansards» Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 21a. informēja Velga Līcīte, Latviešu valodas aģentūra.

Ieeja bez maksas.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu