Ārstnieciskās dūņas spēj aizkavēt ādas novecošanos (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: The Style PA, CC BY-NC-ND 2.0

Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas fakultātes pētnieki ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu izstrādājuši receptūru jaunam pretnovecošanās kosmētikas līdzeklim - sejas krēmam ar ārstniecisko dūņu ekstraktu kombināciju, informēja Vika Vorobjeva, Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes pārstāve.

Projekts «Ārstniecisko dūņu aktīvo frakciju attīrīšana, raksturojums un stabilizācija profilaktisku ādas atjaunināšanos veicinošu higiēnas un kosmētikas preparātu izstrādei» ilga trīs gadus, un tā ietvaros izstrādātas inovatīvas metodes Latvijas ārstniecisko dūņu apstrādei, stabilizēšanai un frakcionēšanai, kā arī raksturotas to īpašības jaunās testsistēmās, lai izmantotu jaunos kosmētikas līdzekļos.

Dūņas kosmētikā un skaistumkopšanā tiek izmantotas jau gadu simtiem, tomēr līdz šim nav izpētīts, kuras tieši aktīvās vielas ir tās, kas nodrošina vēlamo efektu. Būtiski ir arī pielietot atbilstošas frakcionēšanas metodes, lai iegūtu bioloģiski aktīvus ekstraktu ar vēlamo aktīvo vielu sastāvu. Pētījuma laikā ar inovatīvām metodēm iegūtie dūņu ekstrakti tika analizēti ķīmiski, kā arī pārbaudīti in vitro (kolbā) šūnu testsistēmās.

LU Bioloģijas fakultātes pētnieki sadarbībā ar LU Ķīmiskās fizikas institūtu un LU Ķīmijas fakultāti ir raksturojuši vairākas dūņu sastāvā esošas specifiskas bioloģiski aktīvās vielas. Projekta gaitā ir pilnveidota iegūto ekstraktu stabilizēšanas metodoloģija un veikts dūņu un to ekstraktu iedarbības novērtējums uz cilvēka šūnu dalīšanos, kā arī spēju aizsargāt pret oksidatīvo stresu. In vitro testi parāda ekstraktu potenciālu aizkavēt šūnu novecošanos un aizsargāt tās no apkārtējās vides nelabvēlīgas ietekmes.

Projekta ietvaros iegūtos ekstraktus saturošs kosmētikas produkts tika testēts arī in vivo jeb ar brīvprātīgo palīdzību, kas dermatologa uzraudzībā lietoja izstrādāto produktu. Krēma testēšana ilga sešas nedēļas, pēc kurām tika atkārtoti novērtēts brīvprātīgo ādas stāvoklis. In vivo pētījumā tika novērots izteikts uzlabojums ādas virsējā kārtā - samazināts ādas raupjums, samazināta tauku dziedzeru aktivitāte, uzlabots sebuma (sekrēts, kas nodrošina, ka ādās virsmā tiek aizturēts vajadzīgais mitruma daudzums) sastāvs, kā arī ādas kopējās tīrības uzlabošanā. Tāpat tika novērots arī fotonovecošanās pazīmju samazinājums un ādas virskārtas reģenerācija, kas liecina, ka produktā esošajām bioloģiski aktīvajām vielām piemīt ādas virskārtu atjaunojošas un pretnovecošanas īpašības. Pētījums parādīja, ka, lietojot produktu divreiz dienā, jau pēc četrām nedēļām uzlabojās ādas elastība, apasiņošanas līmenis, kā arī dermā esošā kolagēna daudzums.

Projekts «Ārstniecisko dūņu aktīvo frakciju attīrīšana, raksturojums un stabilizācija profilaktisku ādas atjaunināšanos veicinošu higiēnas un kosmētikas preparātu izstrādei» (vienošanās Nr. Nr.2010/0292/2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/122) tika realizēts no 2010. gada 6.decembra līdz 2013. gada 30. novembrim ar ERAF līdzfinansējuma atbalstu (kopējās projekta izmaksas 195 476 LVL (278 137,29 EUR), no tā ERAF līdzfinansējums 180 505 LVL (256 835,48 EUR)). Projekta ietvaros iesniegtas sešas zinātniskās publikācijas starptautiski citējamos izdevumos, rezultāti prezentēti piecās starptautiskās konferencēs, kā arī iesniegti pieteikumi gan Eiropas, gan Latvijas patentiem.

Jāatgādina, ka pērn noslēdzās arī projekts «Profilaktisku ādas atjaunināšanos veicinošu polisaharīdu un glikoproteīnu preparātu ieguve no augiem un sēnēm, to izmantošana higiēnas un kosmētikas receptūru izstrādei», kur LU biologi pētīja kosmētikas produktos izmantojamas dabīgas izcelsmes aktīvās vielas un to kombinācijas, galvenokārt augu un sēņu polisaharīdus un glikoproteīnus (no cukuriem un proteīniem veidotas molekulas), kuru savienojumi izmantojami ādas pretnovecošanās kosmētikas produktos. Projekta rezultāti prezentēti vairākās starptautiskās konferencēs, kā arī apkopoti sešās starptautiski citētās zinātniskās publikācijās. Iesniegti divi starptautiskie un viens Latvijas patents, lai nostiprinātu intelektuālā īpašuma tiesības gan attiecībā uz kosmētikas aktīvajām vielām, gan to novērtēšanas in vitro testsistēmām.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu