Klimata sasilšanas rezultātā var atdzīvoties vīrusi, kas izraisījuši pasaules mēroga epidēmijas (70)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: laurabillings, CC BY-NC 2.0

Zinātnieki Sibīrijas sasalušajā zemē atraduši 30 000 gadus vecu tā dēvēto «milzu vīrusu» (giant virus), ziņo telekanāls «CNN».

Senais vīruss cilvēkiem nav kaitīgs. Par «Pithovirus sibericum» nodēvētais vīruss inficē amēbas, bet ne dzīvniekus vai cilvēkus, taču atraduma autori brīdina, ka mūžīgā sasaluma zonu atkušana klimata izmaiņu ietekmē var radīt draudus cilvēka veselībai.

Atrastais vīruss Sibīrijas ledū izdzīvojis kopš laikiem, kad zemi vēl apdzīvoja mamuti un zobenzobu kaķi. Zinātnieki to atrada Čukotkas autonomajā apvidū Krievijas ziemeļaustrumos. Šo teritoriju no Aļaskas atdala Bēringa jūras šaurums.

«Šis vīruss mums uzskatāmi demonstrē, cik maz mēs vēl zinām par mikroorganismiem, kad sākam pētīt kādu līdz šim maz apgūtu apkārtni,» sacīja Francijas Nacionālā zinātnisko atklājumu centra pētnieks Mišels Klaverī. «Sliktā ziņa ir tāda, ka līdz šim nezināmu vīrusu «atdzīvošanās» vairs nav nekāda zinātniskā fantastika,» brīdināja zinātnieks.

«Šis atradums nozīmē to, ka mūžīgajā sasaluma slāņos varētu būt iekonservēti arī vīrusi, kas var būt potenciāli bīstami dzīvniekiem vai cilvēkiem, tajā skaitā tādi, kas jau pagātnē izraisījuši pasaules mēroga epidēmijas,» sacīja Klaverī.

Zinātniekiem līdz šim bija zināmas divas milzu vīrusu grupas. Sibīrijā atrastais vīruss neiederas nevienā no šīm grupām un tādējādi ir kļuvis par pirmo trešās grupas eksemplāru.

Milzu vīrusiem raksturīgs tas, ka tie satur daudz vairāk gēnus nekā citi vīrusi. Ja tādi vīrusi kā AIDS vai gripa satur aptuveni desmit gēnu, tad milzu vīrusi satur aptuveni 500 gēnu. Iepriekš tikuši atklāti milzu vīrusi, kuru sastāvā ir pat 2500 gēnu.

Komentāri (70)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu