ASV paziņojums par militārā atbalsta palielināšanu Baltijai ir nopietns signāls (198)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Official U.S. Air Force, CC BY-NC 2.0

Lai gan pēc notikumiem Ukrainā un Krimā pastāv dažādi riski, Latvijai militāru draudu no Krievijas pašlaik nav, Latvijas Televīzijas raidījumā «Sastrēgumstunda» norādīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Valdis Zatlers (Reformu partija).

«Reāli draudi ir ne tikai iespējas militāram uzbrukumam, bet arī politiskā griba Krievijā to realizēt, tikai tad draudi kļūs reāli. Šobrīd militāru draudu Latvijai nav. Pastāv riski, jā, pastāv militārs spēks, kas varētu šos draudus realizēt, bet nav ne mazāko pazīmju, ka Krievija vēlētos to darīt,» uzsvēra Zatlers.

Savukārt ASV paziņojums par militārā atbalsta palielināšanu Baltijai un Polijai ir nopietns signāls ne vien Krievijai, bet arī Latvijai.

«Palielinot iznīcinātāju skaitu, tiek dots skaidrs signāls, ka robeža tiks vēl rūpīgāk sargāta,» sacīja Zatlers.

Arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis («Vienotība») atzina, ka notikumi Ukrainā un Krimā raisa bažas arī par Latvijas drošību.

«Grūti iedomāties šādu situāciju, ka kāds varētu uzbrukt [Latvijai], bet, ņemot vērā, ka situācija attīstījās Ukrainā un Krimā, nebūt gataviem mēs nevaram atļauties,» norādīja Latkovskis.

Viņš vērsa uzmanību, ka Krievija aizbildinās ne vairs ar Krievijas pilsoņu, bet krievvalodīgo aizstāvību. «Latvijā ir diezgan liels minoritāšu skaits, tas liek mums bažīties un uztvert šo situāciju nopietni,» piebilda Latkovskis.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) uzsvēra, ka situācija ir nopietna un «Kremļa agresija, ko mēs redzam Ukrainā, tā faktiski ir Krimas «de facto» okupācija».

«Ja kāda no Latvijas valsts augstākajām amatpersonām cilvēkiem saka – guliet mierīgi, nekādu risku nav -, tad tā ir cilvēku maldināšana. Ir jāapzinās, ka riski ir un tie ir ļoti augsti,» uzsvēra Mūrniece.

Tikmēr Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš («Saskaņas centrs») uzsvēra, ka nav objektīva vērtējuma par patiesajiem notikumiem Ukrainā un mediji izplata pretrunīgas ziņas.

Viņš arī izvairījās atbildēt, vai Krievija apdraud Latviju, uzsverot, ka Latvija ir NATO dalībvalsts un apdraudējuma gadījumā NATO mūs pasargās.

Komentāri (198)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu