Nacionālā teātra ārštata aktieri lūguši pārcelt viesizrādes Krievijā (42)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Trīs Nacionālā teātra aktieri lūguši pārcelt paredzētās viesizrādes Krievijā,  pastāstīja Latvijas Nacionālā teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

Aktieri esot teātra direktoram Ojāram Rubenim nodevuši rakstisku iesniegumu ar lūgumu pārcelt izrādes. Rimšēviča norādīja, ka lūgumam ir politiska motivācija, vērtējot Krievijas rīcību Ukrainā.

Rimšēviča stāstīja, ka teātra direktors uzklausa jebkuru viedokli, tomēr šajā gadījumā ir daudz iemeslu, kāpēc teātrim vajadzētu doties viesizrādēs. Viņa stāstīja, ka kopumā uz Maskavu brauc 40 cilvēku un viesizrādes Gogoļa centrā ir arī ilgi gaidīts notikums. Rimšēviča norādīja, ka arī izrādes sponsori jau ieguldījuši līdzekļus, lai tā varētu notikt.

Rimšēviča uzsvēra, ka režisors Kirils Serebreņņikovs, kas uzaicinājis Nacionālo teātri doties viesizrādēs uz Maskavu, pats lūdzis Nacionālo teātri nesekot Alvja Hermaņa piemēram atcelt visas izrādes Krievijā. Viņa stāstīja, ka rudenī plānotas arī Gogoļa centra viesizrādes Rīgā, kuras būtu ļoti interesantas teātra apmeklētājiem.

Rimšēviča atzina, ka teātris nedotos viesizrādēs, ja vairākums teātra atbalstītu šo ideju vai arī ja valstiski tiktu nolemts saraut saites ar Krieviju visās jomās. Viņa pauda, ka aktieru iesniegums ir vairāk emocionāls protests, ņemot vērā notikumus Ukrainā. Domājot ilgtermiņā, pēc Rimšēvičas teiktā, svarīgāk ir nesaraut saites ar Krievu režisoru un sponsoriem. Viņa uzsvēra, ka Krievija nav monolīta un lielākā tās inteliģences daļa neatbalsta Putina rīcību.

Rubenis esot izteicis vēlmi pirms viesizrādēm Krievijā paust savu attieksmi pret Krievijas agresiju Ukrainā. Pēc Rimšēvičas teiktā, tam būs lielāks iespaids nekā izrāžu atcelšanai.

Kultūras ministre Dace Melbārde, komentējot Latvijas mākslinieku viesošanos Krievijā, paudusi, ka brīvā un demokrātiskā valstī ir iespējamas dažādas nevardarbīga protesta formas.

Ministre uzsvērusi, ka ikvienam māksliniekam un kultūras institūcijai ir tiesības izvēlēties, kādā veidā paust savu nostāju pret pasaulē un arī Latvijā notiekošo. Melbārde norādīja, ka viņu personīgi ļoti uzrunājusi režisora Viestura Kairiša Lielās mūzikas balvas ceremonijā paustā doma, ka kultūras misija ir veidot kritiski domājošu cilvēku, kas ir brīvs gan savās mākslinieciskajās izpausmēs, gan sabiedriskajā līdzdalībā.

Ministre norādīja, ka KM, tāpat kā daudzus Latvijas iedzīvotājus, satrauc notikumi Ukrainā, tomēr, pēc viņas teiktā, politiska iejaukšanās mākslas procesos, norādot tikai vienu iespējamo rīcības modeli, nav uzskatāma par labu praksi pilsoniskas un demokrātiskas sabiedrības veidošanā.

Jau ziņots, ka saistībā ar Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu Jaunais Rīgas teātris (JRT) atcēlis visas šogad paredzētās viesizrādes Krievijā. Kā norādījusi teātra vadība, Krievijas rīcība ir tiešs apdraudējums ne tikai Latvijas drošībai, bet arī visām civilizētajā pasaulē pieņemtajām vērtībām. Līdz ar to Krievijas boikots ir vienīgais veids, kā katrs ir spējīgs ietekmēt situāciju. Savukārt «Dirty Deal Teatro» viesizrādē Maskavā mainīja izrādes «Nacionālais attīstības plāns» finālu un aicināja skatītājus iestāties par Krievijas karaspēka izvešanu no Ukrainas. Dailes teātra vadība publiski paudusi, ka sadarbību ar Krievijas režisoriem nepārtrauks.

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu