Latvijā saglabāsies intensīvai kūlas dedzināšanai labvēlīgi laika apstākļi (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Kalaus/LETA

Intensīvai kūlas dedzināšanai Latvijā labvēlīgi laika apstākļi saglabāsies vēl visu šo darba nedēļu, jo pieturēsies sauss laiks, bieži spīdēs arī saule, atsaucoties uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD), vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Jau marta 1.dekādē nokrišņu daudzums Latvijā bija vien 16 % no normas, Salacgrīvā, Griškānos un Piedrujā nokrišņu šajā dekādē nebija vispār, novērojis LVĢMC.

Pastiprinoties vējam, zemes virsma intensīvi žuva. Kopš nokusa sniegs, LVĢMC seko līdzi arī tam, kā mainās ugunsbīstamība Latvija mežos – prognozes liecina, ka piektdien vietām Latvija mežu degamības rādītājs sasniegs 3.klasi, kas atbilst paaugstinātai ugunsbīstamībai. Arī tas apliecina, ka zemes virsma kļūst aizvien sausāka, var aizdegties ne vien pērnā zāle, bet arī mežs.

Laika apstākļi mainīsies nedēļas nogalē – jau sestdien Latviju šķērsos ciklons, visā teritorijā atnesot mērenus (4-10 milimetri) nokrišņus – lietu, kas pāries slapjā sniegā, svētdien arī sniegā. Pa laikam nokrišņi gaidāmi arī nākamajā darba nedēļā. Līdz ar to kūlas un mežu aizdegšanās risks būtiski mazināsies.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī VUGD visā Latvijas teritorijā bija izbraucis uz kopumā 195 kūlas ugunsgrēkiem, kas ir šogad lielākais vienā diennaktī dzēsto kūlas ugunsgrēku skaits.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu