Aicina būvēt tiltus no makaroniem (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ir sākusies pieteikšanās ikgadējām makaronu tiltu konstruēšanas sacensībām «STiKS», ko organizē Rīgas Tehniskās universitātes Transporta un mašīnzinību fakultātes (RTU TMF) Studentu pašpārvalde. Potenciālajiem dalībniekiem ir jāizveido komanda trīs cilvēku sastāvā un līdz 19. martam jāaizpilda pieteikšanās anketa sacensību mājaslapā stiks.lv.

Sacensības norisināsies 2014. gada 22. martā RTU Radošo industriju centrā Rīgā, Āzenes ielā 18. Dalībnieki aicināti sacensties izturīgākā tilta konstruēšanā, uzbūvējot to uz vietas sacensību norises vietā sešās stundās vai veicot to jau iepriekš. Eksperti tiltiem pārbaudīs slodzes izturību, noskaidrojot veiksmīgākās un pārdomātākās konstrukcijas autorus. Uzvarētāji studentu kategorijā iegūs ceļazīmi uz Pasaules spageti tiltu konstruēšanas čempionātu Ungārijā.

STiKS sacensībās piedalīsies labākie tiltu meistari no Lietuvas un Igaunijas. Kā izrādās, spageti tiltu konstruēšana arī pārējās Baltijas valstīs ir iecienīta aktivitāte. Lai gan šī inženiertehniskā uzdevuma risināšanā kaimiņvalstu eksperti darbojas vien pāris gadus, rezultātu progress liecina - drīzumā arī citi baltieši spēs cīnīties par augstākajiem rezultātiem pasaules spageti tiltu konstruēšanas sacensībās.

«Fakts, ka šīs sacensības notiks jau piekto gadu, ir pierādījums tam, ka tās nav tikai spēles ar pārtikas produktu, bet gan lielisks veids, kā interesantāk apvienot teorētiskās zināšanas ar praktiskajām iemaņām mehānikā. Interesantākais, ka uzdevums ir saistošs kā skolēniem, tā arī augstskolas studentiem,» atzīst pasākuma galvenais organizators Matīss Baumanis.

Sacensībās makaronus nodrošinās «Dobeles dzirnavnieks», viens no vadošajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijā. Par līmēm gādās uzticamās un pasaulē plaši pazīstamās «LOCTITE» līmes. Savukārt «Latvijas Finieris» nodrošinās izturīgos saplākšņa materiālus. Inženierus un zinātnes interesentus vienmēr atbalsta vadošais farmācijas uzņēmums «Grindeks», kā arī dalībniekiem enerģijas lādiņu sniegs «RedBull».

www.mehi.lv

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu