Saeimas komisija atbalsta, ka dalītā īpašuma gadījumā NĪN jāmaksā zemes īpašniekam (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju, kas paredz risināt dalītā īpašuma problēmu, nosakot, ka zemes īpašniekam, nevis dzīvokļu īpašniekiem jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN).

Deputāts Viktors Valainis aģentūrai LETA skaidroja, ka otrajam lasījumam atbalstītais likumprojekts paredz, ka NĪN maksās zemes īpašnieks, nevis dzīvokļu īpašnieki. Tāpat likumprojekts nosaka, ka tiks nodalīts funkcionāli nepieciešamais zemes gabals, par kuru tiks maksāta nomas maksa. Valainis uzsver, ka pašlaik zemes gabali, kas piesaistīti mājām, ir vidēji divas reizes lielāki, nekā funkcionāli nepieciešams.

Līdz ar to likumprojektu plānots papildināt, nosakot, ka zemes nomas līgums slēdzams par zemes gabalu tādā apmērā un platībā, kādu noteikusi privatizācijas komisija funkcionāli nepieciešamā zemes gabala plānā dzīvojamo māju privatizācijas procesa īstenošanas gaitā.

Valainis arī uzsvēra, ka grozījumi likumā par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju samazinās iedzīvotāju maksājumus. Proti, patlaban maksājums kopā ar NĪN ir 7,5%, bet iedzīvotājiem tas varētu samazināties līdz 4,5%, jo kopumā samazināsies nomas maksas apmērs, ja tiks maksāts par funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu, kā arī NĪN maksās zemes īpašnieks.

Par likumprojektu un priekšlikumiem Saeimai vēl jālemj otrajā un trešajā lasījumā. Plānots, ka otrajā lasījumā par šiem likuma grozījumiem deputāti lems 20.martā.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu