Ūdens līmeņi upēs gaidāmi ievērojami zemāki par normu (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Tā kā sniega rezerves ziemas beigās upju baseinos tikpat kā nav, pavasarī ūdens līmenis būs atkarīgs no nokrišņu daudzuma. Pavasara mēnešos intensīvas lietusgāzes var izraisīt nelielus plūdus, taču var secināt, ka pavasara ūdens līmeņi šogad gaidāmi ievērojami zemāki par normu, informē Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Ledus segas pakāpeniska sairšana sākās jau februāra otrās dekādes sākumā. Līdz marta pirmās dekādes beigām ledus sega saglabājās Daugavā, Pļaviņu ūdenskrātuvē, Ogres lejtecē, Gaujas augštecē un Lielupē pie Kalnciema. Tāpat turpinās ūdens līmeņu pazemināšanās.

Visnelabvēlīgākie ledus apstākļi izveidojušies Daugavā. Tur ledus lūšanas sākums šogad gaidāms agrāk par vidējiem ilggadējiem termiņiem – marta otrajā dekādē. Ledus iešanas laikā ledus sastrēgumi var veidoties Līksnas – Nīcgales posmā, kā arī pie Jersikas un Jēkabpils – Pļaviņu posmā.

Kā liecina iepriekšējo gadu pieredze, šādos apstākļos ledus sastrēguma rezultātā visvairāk iespējama palieņu applūšana Zeļķu – Aiviekstes grīvas posmā. Ledus masām ienākot Pļaviņu ūdenskrātuvē, ūdens līmenis pie Pļaviņām var celties par diviem vai trim metriem.

Pārējās upēs ledus sega daudzviet ir nepilna, straujākie upju posmi ir brīvi no ledus, tāpēc ledus sastrēgumi visticamāk neveidosies.

Nepieciešamības gadījumā pavasarī tiks sagatavotas īstermiņa prognozes.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu