Kafija samazina risku saslimt ar nopietnām slimībām (29)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Publicitātes foto

Sadarbībā ar Bernes Universitāti un Lozannas Klīnisko Universitāti Šveicē, Nestlé zinātnieki ir guvuši vērtīgu ieskatu kafijas cīņā ar cukura diabētu. Galvenais secinājums: «Kafijas patēriņš samazina iespēju saslimt ar otrā tipa cukura diabētu», skaidro Nestlé zinātnieki, piebilstot, ka tas ir saistīts ar insulīna pretestības izveidošanos aknās.

Jau iepriekš vairāki pētījumi ir norādījuši uz savstarpēju saistību starp kafijas patēriņu un zemākiem otrā tipa cukura diabēta gadījumiem, tomēr jaunākie pētījumi atklāj vēl detalizētākas nianses, kas apstiprina kafijas lietošanas saistību ar cukura diabētu.

«Mūsu nesen publicētais pētījums, kurā tika izskatīts 31 saslimšanas gadījums, apstiprināja savstarpējo saistību starp kafijas patērētājiem un zemāku saslimšanas gadījumu skaitu ar otrā tipa cukura diabētu,» norāda Nestlé pārstāvis. Pētījuma rezultāti, kuri publicēti Amerikas Klīniskā uztura žurnālā (The American Journal of Clinical Nutrition) liecina, ka pat šķīstošās kafijas lietošana samazina aknu šūnu nejūtību pret insulīnu, kas ir viens no galvenajiem otrā tipa cukura diabēta un kardiovaskulāro saslimšanu cēlonis.

«Kafija satur ļoti daudz dabisku bioloģiski aktīvu savienojumu, kuru īpašības pagaidām vēl nav pilnībā noskaidrotas. Daļu efektu zinātnieki saista ar kafijā esošo magniju un antioksidantiem kā lignāni un hlorogēnskābe, kas var samazināt salikto ogļhidrātu šķelšanos tievajās zarnās un tādējādi, glikozes uzsūkšanos asinīs. Savukārt kofeīnam un teofilīnam aprakstīts insulīna sekrēciju stimulējošs efekts.

Apkopojot daudzu pētījumu rezultātus amerikāņu zinātnieki izskaitļojuši, ka viena tasīte kafijas (ar vai bez kofeīna) dienā samazina risku saslimt ar diabētu par 7%,» norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe Dr.Ilze Konrāde.

Kā šķīstošā, tā arī bezkofeīna

Zinātnieki apgalvo, ka kafijas labvēlīgā ietekme cīņā ar diabētu ir novērota arī bezkofeīna kafijā. Pētījuma autori ir izvirzījuši hipotēzi, kur galveno lomu spēlē nevis kofeīns, bet gan citi kafijas komponenti, kā piemēru minot hlorogēnskābi.

Pētījumā tika analizēts trīs dažādu šķīstošo kafiju - ar un bez kofeīna - saturs. Divas no šķīstošajām kafijām bija ar augstu un viena ar vidēju hlorogēnskābes koncentrāciju. Pētījuma autori noskaidroja, ka neatkarīgi no tā, vai šķīstošā kafija ir ar kofeīnu vai bez tā, visiem 13 vīriešu kārtas pētījuma dalībniekiem tika novērota aknu šūnu jūtības pret insulīnu paaugstināšanās.

Jautājums paliek neatbildēts

Nestlé veiktais pētījums apraksta tikai kafijas iedarbību aknās uz cukura diabēta simptomiem. Īstermiņa fizioloģiskā efekta iedarbība tika novērota veseliem brīvprātīgajiem pētījuma dalībniekiem. Pētījuma autori atzīst, ka ir nepieciešams veikt turpmāku izpēti, lai noskaidrotu plašākas kafijas pozitīvās īpašības to indivīdu starpā, kuri hroniski cieš no insulīna pretestības.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu